Magazijnautomatisering
Edeka

Edeka is begonnen met de bouw van een nieuw distributiecentrum. De Duitse supermarktreus wil dit 39.000 vierkante meter grote warehouse in Oberhausen gebruiken om vanaf 2022 bijna 600 winkels in de regio dagelijks te bevoorraden met meer dan 10.000 verschillende artikelen uit het droogwaar-assortiment.

De belangrijkste reden voor Edeka om een nieuw dc te bouwen, was de situatie rond het regionale magazijn in het nabijgelegen Moers. Deze locatie was vanwege de leeftijd en ligging niet meer op een kostenbewuste wijze te moderniseren en uit te breiden. 

De functie wordt nu opgenomen in het nieuwe dc. De locatie in Oberhausen neemt bovendien een uitgebreid assortiment over van een regionaal magazijn om het centrale magazijn in Hamm te ontlasten.

Bekijk hier een verslag van Oh-TV over het nieuwe Edeka-dc in Oberhausen.

252.000 kratten per dag

Het dc zal 57.000 palletlocaties bevatten, 450.000 traylocaties en 57 zeer dynamische stapelkranen. De dagelijkse pickingcapaciteit wordt 252.000 kratten. De meeste kratten worden volledig automatisch op pallets en rolcontainers geplaatst met 22 COM-machines. Een pick-by-voice systeem ondersteunt medewerkers bij het picken van omvangrijke goederen. 

COM-stapelrobots

Het dc zal worden voorzien van de OPM-technologie van hoofdaannemer Witron, dat verantwoordelijk wordt voor het ontwerp, de integratie en service van alle IT en mechanische componenten voor het droogwaar-assortiment.

Het hart van de zogeheten OPM (Order Picking Machinery) van Witron wordt gevormd door de Case Order Machine (COM). Dat zijn een soort stapelrobots die artikelen en bakken van verschillende formaten op een pallet of rolcontainer kunnen stapelen.

Van links naar rechts: Sandra Strohbücker (logport), Peter Meis (Edeka), Daniel Schranz (burgemeester Oberhausen), Thomas Kerkenhoff, Andy Bertmann, Raik Stegmann (allen Edeka), Michael Dufhues en Volker Scholz (beiden bouwbedrijf Bremer AG).

Parallel picken met CPS

Het proces zal worden bestuurd door het semi-automatische Car Picking systeem (CPS) van solution provider Witron. Het is mogelijk verschillende winkelorders parallel te picken voor één industriële truck. Het Display Pallet Picking systeem (DPP) plaatst halve, derde en kwart pallets volledig automatisch op pallets en rolcontainers. 

Een intelligent IT-ecosysteem verbindt op holistische wijze alle processen in de interne en externe toeleveringsketen. Het zorgt voor een hoge mate van flexibiliteit en optimaliseert het proces in real-time.

Miljoeneninvestering

Het nieuwe dc levert ongeveer 1000 banen op. Edeka investeert ongeveer 110 miljoen euro in de bouw van het pand en nog eens 90 miljoen in de technische infrastructuur.

Edeka zag zijn omzet tussen 2004 en 2018 stijgen van twee naar vijf miljard euro. De nieuwe locatie in Oberhausen moet bijdragen aan verdere groei.

“Met het nieuwe dc in Oberhausen helpen wij om de positie van Edeka als nummer één in de Duitse levensmiddelenhandel verder uit te breiden”, vertelde Thomas Kerkenhoff van Edeka twee weken geleden in een persbericht.

Meer informatie: Witron Engineering B.V.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven