Marktnieuws
Bron: Architectuur.nl

In het onderzoeksrapport Spotlight Logistics: The quest for the next logistics hotspots brengt vastgoedadviseur Savills de meest veelbelovende logistieke locaties voor nationale en Randstad-distributie in kaart, buiten de huidige hotspots zoals Utrecht en omgeving.

In de analyse is gezocht naar een antwoord op de toenemende vraag van logistieke gebruikers naar alternatieve locaties, die is ontstaan door een gebrek aan beschikbare logistieke ruimte en grote kavels voor nieuwe ontwikkelingen in de traditionele hotspots.

Voor logistieke gebruikers met een landelijke afzetmarkt wordt, niet geheel verrassend, potentie toegekend aan het gebied tussen Rotterdam en Den Haag. Minder voor de hand liggende logistieke locaties die naar voren komen uit de analyse zijn de omgeving Lelystad, het gebied rondom Nijmegen zoals Overbetuwe, en de regio Zaanstad en Purmerend. Voor logistieke bedrijven die zich vooral richten op de Randstad als afzetgebied – zogeheten Agglo-logistiek – blijken uit de genoemde analyse dat plaatsen zoals Bleiswijk, Zuidplas, Waddinxveen en Berkel en Rodenrijs het meest interessant zijn.

Wat maakt deze locaties dé nieuwe logistieke hotspots?

In de analyse naar de meest veelbelovende locaties zijn de belangrijkste factoren in het huisvestingsproces van logistieke gebruikers meegenomen: de beschikbaarheid en kosten van arbeid en grond, de bereikbaarheid van hoofdinfrastructuur en de nabijheid van de belangrijkste afzetmarkten. In het onderzoek zijn beschermde natuurgebieden uitgesloten (Natura 2000, Nationale Parken en Natuurmonumenten).

Bron: Savills Research.

Gebruikers nemen meer ruimte op in alternatieve locaties

Ondanks dat er veel logistiek vastgoed is bijgebouwd (6,8 procent ten opzichte van vorig jaar), daalde de leegstand op de Nederlandse logistieke vastgoedmarkt (-11,9 procent op jaarbasis). Dit geeft aan dat er niet voldaan kan worden aan de stijgende vraag van gebruikers, waardoor de huurprijzen stijgen en de druk op de logistieke markt verder toeneemt.

Niek Poppelaars, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills in Nederland: “Als gevolg van de steeds krapper wordende markt, zien we dat de interesse van gebruikers in locaties buiten de belangrijke logistieke hotspots toeneemt. Deze ontwikkeling wordt bevestigd door de opnamegroei in deze locaties. Wij verwachten dat deze trend zich voortzet; enerzijds door de toenemende druk op de logistieke gebruikersmarkt, anderzijds door de binnenlandse groei van e-commerce en toenemende consumentenvraag naar ‘same-day-delivery’.”

Hoger investeringsvolume in logistiek vastgoed buiten de traditionele hotspots

De ontwikkelingen van de gebruikersmarkt vertalen zich ook naar resultaten in de investeringsmarkt. In het eerste half jaar van 2019 werd in totaal 800 miljoen euro geïnvesteerd in de Nederlandse logistieke vastgoedmarkt (+1,8 procent op jaarbasis). Van dit beleggingsvolume werd 70 procent geïnvesteerd buiten de traditionele logistieke hotspots. In de eerste helft van vorig jaar was dit nog slechts 40 procent.

Douglas van Oers, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills in Nederland: “We zien dat beleggers de gebruikersmarkt volgen en steeds meer uit hun comfortzone durven te stappen om te investeren in ‘nieuwe’ logistieke hotspots, zelfs in (speculatieve) ontwikkelingen. De vraag naar Nederlands logistiek vastgoed houdt aan, en de beleggersinteresse is enorm gediversifieerd. Dit zorgt voor een hoge mate van vertrouwen in de markt, waardoor partijen het risico durven te nemen om in (speculatieve) ontwikkelingen te investeren op relatief onbekend terrein. Wij verwachten dat dit een groeiende trend is, die ons logistieke landschap zal veranderen.”

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven