Marktnieuws

De explosie bij de olieraffinaderij van Texas City BP in 2005, het neerstorten van de Continental Airlines-vlucht 3407 in 2009 en de Tsjernobyl-kernexplosie van 1986. Allemaal vreselijke rampen (deels) als gevolg van menselijk falen. Vermoeidheid speelde bij al deze voorbeelden een grote rol, concludeerde het Occupational Safety and Health Administration (OSHA), een een agentschap van het Amerikaanse ministerie van arbeid.

Mentale en fysieke vermoeidheid hebben de Amerikaanse economie veel geld en productie gekost, aldus het OSHA. Volgens een studie van de Auburn-universiteit zijn meer dan 57 procent van de werknemers in de manufacturing moe op het werk. Die vermoeidheid zat hem vaak in de enkels, voeten, onderrug en ogen. 

Wearables kunnen helpen om vermoeidheid te voorspellen, schrijft Supply Chain Dive. Daardoor kunnen medewerkers beter voor zichzelf zorgen en kunnen bedrijven een gezonder werkklimaat creëren voor de werkvloer, ook voor het personeel in de logistieke branche.

“Als een orderpicker door een magazijn wandelt en aan het picken is, dan kun je die medewerker een horloge laten dragen en zo kun je informatie over die medewerker opslaan”, aldus Fadel Megahed van de Miami University. 

Zo belangrijk is veiligheid binnen de logistiek.

Privacy

Het is lastig om te kunnen voorspellen wanneer iemand moe wordt. Er kunnen immers veel variabelen meespelen, bijvoorbeeld problemen binnen de familie. Ook speelt de privacy van bepaalde informatie natuurlijk een rol. 

Géén biometrische gegevens

StrongArm Technologies is een bedrijf dat een wearable heeft ontwikkeld. Deze startup uit Brooklyn heeft de wearable uitgebracht onder de naam ‘FUSE’. Deze verzamelt vanwege de privacywetgeving overigens géén biometrische gegevens (vingerafdrukken, gezichtsafbeeldingen, stemherkenning, enzovoort). 

“We zijn niet geïnteresseerd in hoe hard iemand werkt. We zijn echt gericht op hoe iemand veilig kan werken en hoe hij of zij zich kan verbeteren”, zegt Michael Kim, de oprichter van StrongArm Technologies. 

Verzamelen van ergonomische info

FUSE verzamelt ergonomische gegevens zoals gemiddelde maximale zijdelingse snelheid en de gemiddelde draaisnelheid van een werknemer en combineert deze met informatie over de omgeving van de werknemer om vermoeidheid en musculoskeletale verwondingen te kunnen voorkomen.

“Als je in de zomerpiek van Florida 1.000 dozen verplaatst, dan is die vermoeidheid en het potentiële risico dat je loopt anders dan voor dezelfde persoon die 1.000 dozen per dag verplaatst in Seattle”, zegt Kim.

Voorspellen is cruciaal

De meeste wearables die vermoeidheid proberen te meten, doen dat op een van de twee volgende manieren: veranderingen in prestaties van de werknemer en veranderingen in het lichaam van de werknemer. 

Het belangrijkste is het kunnen voorspellen van vermoeidheid, zegt Eric Allais van PathGuide Technologies. “Wanneer u over de prestatiestatistieken van werknemers beschikt, weet je wat iemand doet en wanneer.” 

Die informatie kan gecombineerd met de in- en uitchecktijden van de werknemers, met de informatie over wanneer ze op hun terminals in- en uitloggen en met informatie over hun pauzes. 

Werk ‘simuleren’

“Soms betekent vermoeidheid dat mensen wel rondrijden, maar dat ze eigenlijk werk simuleren. Het lijkt alsof ze werken, maar de prestatiestatistieken vertellen je iets anders over hoe ze de handling en shipping van producten regelen.”

Uiteraard moeten managers geen misbruik maken van deze gegevens. Ze moeten de gegevens combineren met software voor magazijnbeheer om te beoordelen welke prestaties ‘redelijkerwijs’ verwacht mogen worden, aldus Allais. 

Van paslengte tot hartslag

Een ander bedrijf dat een wearable heeft ontwikkeld, is Megahed. Zij verzamelen ook gegevens zoals de paslengte, pashoogte en hartslag. Als ze verwachten dat een medewerker moe wordt, veranderen ze de planning zodat werknemers zwaarder werk bijvoorbeeld eerder op de dag kunnen doen. 

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven