Marktnieuws

Het hoogste geautomatiseerde palletmagazijn van Europa staat in Moskou. De Russische vastgoedontwikkelaar A Plus Development begon in 2016 met de bouw van dit distributiecentrum en sinds deze maand is het warehouse operationeel. Wat maakt dit warehouse zo bijzonder?

De afstand van vloer tot plafond is 48 meter. Daarmee is het distributiecentrum volgens A Plus Development het ‘hoogste geautomatiseerde palletmagazijn’ van Europa. Het gebouw is gevestigd aan de M10-autoweg in Solnetsjnogorsk, een stad op 65 kilometer van het hart van Moskou.

IKEA

Het dc van 80.000 vierkante meter wordt voornamelijk gebruikt door IKEA, het Zweedse bedrijf dat meubels en woonartikelen verkoopt. Voor het picken van producten is ‘vrijwel geen personeel’ nodig, want de producten worden gepickt door robots. Per dag kunnen zes tot zeven ton goederen worden opgeslagen.

Odintsovo

Het eerste geautomatiseerde warehouse in Rusland werd al in augustus 2017 geopend. Dit dc, dat ‘Highbay-Odintsovo’ wordt genoemd, staat in de stad Odintsovo op zes kilometer van de hoofdstad. Het dc is 8000 vierkante meter groot, heeft plaats voor bijna 44.000 palletplaatsen en 9 aanlegsteigers. De producten worden met een snelheid van 300 pallets per uur verwerkt door 10 robots. Dit magazijn is veertig meter hoog en legt het nu dus wat de hoogte betreft af tegen het nieuwe dc in Solnetsjnogorsk.

Highbay-Odintsovo: het eerste geautomatiseerde warehouse van Rusland.

Moskou is in trek

De laatste jaren worden er steeds meer vierkante meters aan warehouse in gebruik genomen in Moskou. De Brits-Amerikaanse multinational JLL, die is gespecialiseerd in commercieel vastgoed, schreef eind 2018 bijvoorbeeld nog dat de leegstand in Moskouse dc’s 5,3 procent bedraagt. Dat is voor Moskou wat leegstand betreft het laagste punt in vier jaar tijd. De afname van het aantal leegstaande magazijnen heeft ook te maken met feit dat er vrijwel ieder jaar meer dc-oppervlakte bij komt.

Warehouse Totaal is hét vakblad voor de interne logistiek. De redactie biedt volop mogelijkheden om samen te werken, zowel online als in print. In de rubriek ‘Best Practice’ staat een techniek of werkmethode centraal, terwijl nieuwe en innovatieve producten een plekje krijgen in ‘Product Spotlight’. Het is ook mogelijk om zelf een blog aan te leveren voor onze rubriek ‘Expertblogs’. Benieuwd naar de mogelijkheden? Mail dan naar d.hurkmans@eisma.nl 

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven