Marktnieuws

NUNNER Logistics heeft op Greenport Venlo het krachtigste zonnedak van Europa. Het XXL warehouse waarin Nunner de logistiek verzorgt voor Lidl, is volledig volgelegd met zonnepanelen. Met een oppervlakte van 110.000 vierkante meter levert het dak een vermogen van liefst 13,1 Megawatt: het hoogste vermogen dat in Europa door één dak wordt geleverd, voldoende om 4500 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

De investering en exploitatie kwam voor rekening van Ecorus. Erwin Cootjans van NUNNER Logistics en René Geujen van vastgoedontwikkelaar Next Level Development zijn trots op de mijlpaal: “Dit is geen energieneutraal, maar een energiepositief XXL-warehouse.”

Duurzaamheid de prioriteit

Het warehouse is een ontwikkeling van Next Level Development in samenwerking met Lidl en NUNNER Logistics. Het pand van 110.000 vierkante meter biedt onderdak aan de logistieke operatie voor de webshop van de Duitse retailketen. Die operatie is in handen van NUNNER Logistics, dat net als Lidl grote waarde hecht aan duurzaamheid.

“Duurzaamheid zit in het DNA van zowel Lidl als Nunner. Voor ons is duurzaamheid onlosmakelijk verbonden aan goed ondernemerschap”, zegt Erwin Cootjans, CEO van NUNNER Logistics. “Wij streven naar een bedrijfsvoering met een positieve impact op de omgeving. Dit zonnedak is een nieuwe mijlpaal en laat zien dat dit mogelijk is.”

Veel waarde en kwaliteit

Ook voor Next Level Development is duurzaamheid geen onderwerp van discussie meer. “Het plaatsen van zonnepanelen past volledig in onze visie op meerlaagse waardecreatie. In al onze projecten proberen we meerdere functies te stapelen om de toegevoegde waarde per vierkante meter bebouwd oppervlakte zo duurzaam mogelijk te maken”, aldus René Geujen, director plan development bij Next Level Development.

“Dit pand heeft naast een logistieke ook een energieproducerende functie. Investeerders in logistiek vastgoed vragen om meer duurzaamheid, zo ook de huidige eigenaar van het gebouw Nuveen Real Estate. BREEAM Outstanding is niet alleen een bewijs van de duurzaamheid, maar ook van de kwaliteit van het pand.”

Investering en exploitatie in één hand

Ecorus heeft de investering en exploitatie van het zonnedak op zich genomen. Het bedrijf verzorgde niet alleen het ontwerp, de installatie en de financiering, maar ook het beheer en onderhoud. Dat feit gecombineerd met de financiële draagkracht en technische expertise was voor Next Level Development een belangrijk argument voor de keuze van Ecorus als partner.

Geujen: “Voor een project van deze omvang, is een grote organisatie en groot financieel draagvlak nodig. Ecorus presenteerde in korte tijd een plan van aanpak dat niet alleen financieel, maar ook technisch goed was onderbouwd.”

De technische expertise is bij deze schaalgrootte belangrijk om een kwalitatief goed doordacht energieconcept met bijhorende installaties te realiseren die aan de eisen van alle belanghebbenden voldoet en risico’s in de installatie minimaliseert. Veel bedrijven staan huiverig tegenover zonnepanelen vanwege de complexiteit en vermeende risico’s.

Design, build, finance en maintain

Ecorus neemt een integrale verantwoordelijkheid en heeft voor het zonnedak een ontwerp gemaakt dat de technische risico’s tot een minimum reduceert en operationeel volledig ontzorgt. “Met name deze design, build, finance en maintain aanpak (DBFM) was prettig. Ecorus was in staat om op duidelijke wijze de consequenties van de verschillende keuzes integraal door te vertalen en blijft ook in de bedrijfsvoering voor de installatie verantwoordelijk”, aldus Geujen.

‘Unieke prestatie’

“Het is oprecht een unieke prestatie”, voegt Philippe Vanhoef toe, medeoprichter van Ecorus.

Sinds medio 2020 is het krachtigste zonnedak van Europa een feit. Ook wanneer Nunner maximaal gebruik maakt van het warehouse, leveren de zonnepanelen meer duurzame energie dan nodig is voor eigen gebruik. Wat overblijft, levert Ecorus aan het elektriciteitsnet. Om dat mogelijk te maken, investeert de netbeheerder in uitbreiding van het elektriciteitsnet met een nieuw middenspanningsstation.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven