Marktnieuws

Afgelopen donderdag werd het document ‘Logistiek en goederenvervoer in 2050’ ondertekend door minister Cora van Nieuwenhuizen, Aad Veenman van Topsector Logistiek en Steven Lak, voorzitter van de Logistieke Alliantie. In het rapport staan ambities en doelstellingen waar ‘alle logistieke partijen zich achter scharen’.

De logistiek in 2050: ‘concurrerend, emissievrij en veilig’ 

“Met dit ambitiedocument leggen we de lat hoog. Dat is ook nodig willen we in Nederland een logistiek systeem hebben dat in 2050 concurrerend, emissievrij en veilig is”, aldus Veenman. Van Nieuwenhuizen: “Nederland loopt voorop met innovaties die onze logistiek veiliger en schoner maken. Met dit pakket laten de sector en partners zien hiermee te blijven werken aan het transport van de toekomst.” 

https://twitter.com/MinIenW/status/1146772106228768770

Nieuwe uitdagingen

De toegevoegde waarde van logistiek en goederenvervoer door zowel logistiek dienstverleners als handels- en productiebedrijven bedraagt 9,4 procent van het BBP. Het is dus evident dat logistiek belangrijk is voor Nederland, maar de sector staat wel voor nieuwe uitdagingen. 

Als Nederland zijn uitgangspositie op het gebied van logistiek en goederenvervoer uitbouwt, dan moet de sector de uitdagingen het hoofd kunnen bieden, zo luidt de constatering. 

Zeven thema’s 

Om de ambities te kunnen waarmaken, is een zevental thema’s geformuleerd. Zo zal worden gewerkt aan kennisontwikkeling en innovatieve oplossingen op het gebied van onder meer elektrisch vervoer, horizontale ketensamenwerking en alternatieve energiebronnen. 

Verder wordt er gezocht naar een juiste balans tussen 95 procent minder CO2-uitstoot in 2050 en het behouden van het concurrentievermogen van de sector. Op het gebied van veiligheid wordt de komende tijd gewerkt aan een sterkere veiligheidscultuur.  

Het thema multimodale knooppunten en verbindingen gaat in op de vraag hoe de infrastructuren beter benutten kunnen worden gezien de verwachte groei in vraag naar goederenvervoer. 

Hoe kan arbeidsproductiviteit worden vergroot?  

Het werk an sich zal ook veranderen, stelt het rapport. Daarom wordt gekeken hoe de duurzame inzetbaarheid en arbeidsproductiviteit van medewerkers kan worden vergroot. Het effect van veranderingen in het logistieke systeem wordt onderzocht binnen het thema internationalisering. Tot slot is het thema imago benoemd om het passende beeld over nut en noodzaak van logistiek bij het Nederlandse publiek te vergroten.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven