Marktnieuws

Magazijnmedewerkers van drogisterijketen Chemist Warehouse hebben het werk neergelegd. Uit onvrede over de arbeidsomstandigheden is het personeel in diverse grote distributiecentra nu al twee weken aan het staken.

Lege schappen

Het Australische Chemist Warehouse werd in 1973 opgericht en met meer dan vierhonderd winkels was men in 2017 de op vijf na grootste winkelketen van het land. Chemist Warehouse, dat wordt geleid door de miljonairs Jack Gance en Mario Verrocchi, hanteert relatief goedkope prijzen en vormt derhalve een geduchte concurrent voor traditionele apothekers.

De schappen in de winkels raken echter leger en leger, constateert The Sunday Age. Dat is een direct gevolg van de stakingen in de belangrijke warehouses in Somerton, Preston en Eagle Farm. Het personeel eist een salarisverhoging van 25 tot 30 procent; werknemers met een vast contract ontvangen momenteel ongeveer vijftien euro per uur.

Weinig vaste contracten

Hiernaast eisen de medewerkers meer baanzekerheid. Volgens vakbond National Union of Workers (NUW) heeft momenteel slechts 20 tot 25 procent van de werknemers in de dc’s van Chemist Warehouse een vast contract. De NUW wil dat aantal opgeschroefd zien naar meer dan zeventig procent.

Chemist Warehouse en de NUW zijn met elkaar in gesprek. Vakbondssecretaris Tim Kennedy klaagt in gesprek met de Sydney Morning Herald echter over de vermeende vertragingstactiek (‘go-slow strategy’) van de top van het bedrijf. “Dit is een belangrijke strijd tussen gewone werkende mensen die vechten om hun leven te verbeteren en enkele van de rijkste mensen van het land”, aldus Kennedy.

Chemist-baas Gance heeft in een reactie laten weten dat de arbeidsvoorwaarden in zijn ogen marktconform zijn: “De medewerkers in onze dc’s krijgen ver boven de norm uitbetaald. We hebben een goed aanbod gedaan waardoor ze in de loop van de overeenkomst meer gaan verdienen.” Over de inhoud van de onderhandelingen met de vakbond wilde Gance verder niets kwijt, omdat de gesprekken ‘het beste privé’ kunnen worden gevoerd.

Warehouse Totaal is hét vakblad voor de interne logistiek. De redactie biedt volop mogelijkheden om samen te werken, zowel online als in print. In de rubriek ‘Best Practice’ staat een techniek of werkmethode centraal, terwijl nieuwe en innovatieve producten een plekje krijgen in ‘Product Spotlight’. Het is ook mogelijk om zelf een blog aan te leveren voor onze rubriek ‘Expertblogs’. Benieuwd naar de mogelijkheden? Mail dan naar d.hurkmans@eisma.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven