Corona

Jeff Bezos en zijn bedrijf Amazon liggen onder vuur. Het personeel in de distributiecentra wordt niet goed genoeg beschermd tegen het coronavirus, vinden niet alleen de magazijnmedewerkers zelf, maar ook een aantal Amerikaanse senatoren. 

De senatoren eisen betaald ziekteverlof voor de orderpickers en een hoger tarief voor de medewerkers die grotere risico’s lopen. Dat staat in een brief die ze hebben verstuurd nadat een Amazon-medewerker in New York positief werd getest op het coronavirus. Ook in Spanje en Italië hebben medewerkers van de Amerikaanse webgigant het virus opgelopen. 

Doordat veel mensen thuis blijven, bestellen ze meer (beschermingsmiddelen) en stijgt dus ook het aantal pakketjes dat Amazon moet versturen. Daarmee neemt ook de werkdruk en onveiligheid op de werkvloer toe. 

https://onezero.medium.com/coronavirus-is-speeding-up-the-amazonification-of-the-planet-21cb20d16372

Roekeloosheid

“Ik werk normaal 40 uur per week, nu moeten we verplicht een extra dag werken”, reageert een medewerker. “Er hoesten hier mensen, er zijn geen mondkapjes. We kunnen onbeperkt onbetaald vrij nemen, maar ik heb rekeningen te betalen.”

“Veel van ons vinden dat Amazon roekeloos omgaat met onze gezondheid”, zegt een ander tegen BuzzFeed News. “Dit is een miljardenbedrijf dat moeite heeft ons spullen te geven om ons schoon te houden.”

“Het is gek. Ik mag de straat niet op omdat de politie me dan zal aanhouden. Waarom moet ik dan wel het dc in en werken terwijl ik word omringd door duizenden mensen?”, zegt Gianpaolo Meloni, die in een dc in Noord-Italië werkt.

Reactie Amazon

Amazon, dat onlangs een Nederlandse webwinkel opende, heeft in een reactie aan the Guardian laten weten de gezondheid en veiligheid van zijn werknemers prioriteit te geven. Ook geeft men zijn Amerikaanse werknemers tijdelijk 2 dollar per uur extra. 

Tegenover POLITICO laat een woordvoerder weten dat Amazon ook andere maatregelen heeft genomen: de dc’s worden extra goed schoongemaakt, niet urgente vergaderingen worden geannuleerd, personeel wordt aangemoedigd om handen te wassen en personeel dat het coronavirus heeft gekregen of in quarantaine zit, wordt twee weken doorbetaald. 

Stakingen

Diverse media sluiten desondanks niet uit dat er binnenkort  gestaakt gaat worden in de dc’s van Amazon in de Verenigde Staten, Italië, Spanje en Polen. Bij diverse dc’s in deze landen is de afgelopen dagen al, vaak met steun van de lokale vakbonden, geprotesteerd tegen de arbeidsomstandigheden bij Amazon. 

“Poolse mensen komen uit hun dorpen om de dozen naar Duitsland te versturen. We geven ons leven en onze gezondheid voor meer winst voor Jeff Bezos”, klaagt een magazijnmedewerkster van Amazon die werkt in het dorpje Mróz bij Poznán. Daar verdient ze omgerekend 4,40 euro bruto per uur. 

Christy Hoffman van de in Zwitserland gevestigde UNI Global Union spoort Amazon aan om snel in actie te komen: “Amazon-medewerkers staan in de frontlinie van deze crisis. Amazon moet onderhandelen met de vakbonden om de veiligheid van de werknemers te waarborgen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven