Marktnieuws

Meer dan de helft (63 procent) van de Nederlandse consumenten vindt dat er een keurmerk moet komen voor producten die een duurzaam logistiek proces hebben gehad. Dit blijkt uit onderzoek onder meer dan 1000 Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van system integrator Descartes.

Een grote meerderheid van de consumenten vindt dat de overheid een belangrijk rol moet spelen om duurzame initiatieven binnen de logistiek te stimuleren. 60 procent is zelfs van mening dat overheden bedrijven mogen dwingen om hieraan te werken.

Bedrijven verantwoordelijk voor verduurzamen logistiek

Ook bedrijven hebben volgens consumenten een grote verantwoordelijkheid om de logistiek te verduurzamen. Driekwart (72 procent) van de Nederlanders vindt dat bedrijven flink moeten investeren in duurzaam vervoer, zoals elektrische vrachtwagens of fietsbezorgers. 

Daarnaast vindt bijna twee derde (62 procent) dat producenten en winkels meer inzicht moeten bieden in waar producten en onderdelen van producten vandaan komen. Hiermee kunnen ze consumenten helpen om bewustere keuzes te maken bij het bestellen van producten.

Ons derde dagjournaal van de Logistica en ICT & Logistiek 2019 draaide om het thema ‘Duurzaamheid’. Hoe groen is jouw logistiek?

Een ‘Beter Leven’-keurmerk voor duurzame logistiek

“Consumenten eisen steeds meer van bedrijven als het gaat om duurzaamheid”, zegt Albert van Roekel, Director Solutions Consultancy bij Descartes. “Een keurmerk zou een mooi middel zijn om hen meer inzicht te geven. Net zoals je in de supermarkt de keuze hebt om producten met een Beter Leven keurmerk te kopen, kan je online kiezen voor producten die op een duurzame manier zijn vervoerd.”

“Bijvoorbeeld via elektrische vrachtwagens, elektrische schepen of fietsbezorgers. Investeren in dit soort vervoermiddelen eist van bedrijven een nieuwe manier van denken en inrichten van processen. Fietsbezorgers kunnen bijvoorbeeld andere routes nemen en elektrische voertuigen moeten af en toe kunnen opladen. Door gebruik te maken van passende software, kan hier rekening mee worden gehouden in de rittenplanning.”

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven