Marktnieuws

De brandveiligheid bij de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen laat vaak te wensen over. Dat concludeert de VROM-Inspectie uit een onderzoek naar opslaglocaties van bestrijdingsmiddelen, afvalstoffen, verven en lakken en andere chemische producten.
De Inspectie constateert dat betrokken partijen (gemeenten, provincies, bedrijven en private inspectie-instellingen) gezamenlijk moeten zorgen voor een betere beheersing van de risico’s bij brand. Hiervoor zijn inmiddels afspraken gemaakt.

De VROM-Inspectie onderzocht 58 opslaglocaties in het hele land. Bij het overgrote deel van de onderzochte opslagen was de kwaliteit van de milieuvergunning onvoldoende. Zonder een goede vergunning is controle en handhaving moeilijk. Duidelijke uitgangspunten voor het ontwerp van de brandbeveiligingsinstallatie en een goedkeurend inspectierapport vóórdat een opslag in gebruik wordt genomen, bleken vaak te ontbreken. Ook de periodieke inspecties na ingebruikname zijn regelmatig onder de maat.

Het onderzoek was gericht op bedrijven die meer dan tienduizend kilo verpakte gevaarlijke stoffen opslaan en waar het hoogste beschermingsniveau geldt. Dergelijke opslagen moeten niet alleen beschikken over een automatische brandblusinstallatie. Ook onderhoud en periodieke inspecties moeten goed zijn geregeld en moeten worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf.

Provincies en gemeenten zijn verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van de vergunningeisen. Zij controleren onvoldoende en treden niet op als zaken bij inspecties niet op orde blijken te zijn. Zo bleken zes opslagen in bedrijf, terwijl de brandveiligheidinstallatie was afgekeurd, zonder dat daartegen werd opgetreden. De VROM-Inspectie trof bij 14 van de 58 opslaglocaties daadwerkelijk onveilige situaties aan. De VROM-Inspectie heeft de verantwoordelijke provincies en gemeenten verzocht handhavend op te treden en waar nodig vergunningen aan te passen.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven