Marktnieuws

Het vloeroppervlak aan distributiecentra in Nederland stijgt al jaren. Over deze ‘verdozing van Nederland’ schreven wij onlangs dit artikel. Sommige van deze warehouses staan echter leeg en daarom luidt Luc Baltus de noodklok. Hij vindt dat dc’s circulair ontworpen moeten worden.

Kannibalisering

Baltus is de directeur van bouwbedrijf VDR Bouwgroep in Deventer. In een interview met Het Financieele Dagblad waarschuwt Baltus voor ‘kannibalisering’: dc’s uit de jaren zestig, zeventig of tachtig die leegstaan of tijdelijk een andere bestemming hebben.

“Deze centra worden in hoog tempo gebouwd en ze worden geconstrueerd alsof ze altijd nodig zullen zijn. Wat niet zo is. Onze kinderen vinden iets slimmers uit dan deze grote centra, daar ben ik van overtuigd. En dan staan ze er maar. Wat doen onze kinderen ermee, als ze niet meer nodig zijn? Grote kans dat dit verpauperde industrieterreinen worden.”

Grote uitdaging

Baltus, die met VDR zelf 150.000 tot 200.000 vierkante meter aan dc’s bouwt per jaar, pleit voor een nieuwe aanpak: bouwen met materiaal dat je na de sloop kan hergebruiken. “Nu komt de grote uitdaging. De buitenwereld moet er in geloven. Zoals financiers. En ook gemeenten kunnen helpen. Ze zouden kunnen eisen dat de eigenaar het gebouw weghaalt, als het een paar jaar niet meer wordt verhuurd. Zodat er een schone kavel overblijft.”

Hoe denk jij over dit onderwerp? Laat het weten in de comments of mail naar g.freriks@eisma.nl!

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven