Marktnieuws
Linde BlueSpot
Foto: Linde Bluespot

Veel mensen weten best dat ze anders moeten tillen of hun voeten binnenboord moeten houden als ze op een truck rijden. Hoe kan het dan dat ze toch steeds weer opnieuw ongewenst gedrag vertonen? Op die vraag geeft Ewout Brehm van het Buro voor Fysieke Arbeid antwoord tijdens vakbeurs Logistica op 5, 6 en 7 november in Utrecht. Hij is een van de vele sprekers in het Veiligheidstheater van brancheorganisatie BMWT.

In veel magazijnen zijn al de nodige veiligheidsmaatregelen genomen. Zij beschikken over veilige machines en hulpmiddelen, laten trucks en stellingen regelmatig keuren en hebben de nodige veiligheidsprocedures opgesteld. De factor die het lastigst te beheersen is, is het menselijk gedrag. Vaak weten mensen wel hoe ze veilig kunnen werken, maar handelen ze, vaak onbewust, in de praktijk anders. “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we toepassen wat we allemaal eigenlijk wel weten?”, vraagt Brehm zich af.

Ewout Brehm: “Wie weet dat een reachtruck tienduizenden euro’s kost, gaat er anders mee om.”

Oude patronen

Mensen vallen onbewust vaak terug in oude patronen, die gedurende vele jaren zijn ingesleten. “Dat zie je in de manier waarop mensen in het magazijn bewegen. Van nature zijn we lui, bewegen we zo weinig mogelijk en proberen we alle handelingen vanuit één positie te verrichten. Dat leidt vaak tot een onnatuurlijke houding, waarvan je de gevolgen pas merkt als het te laat is. Soms is het beter een stap extra te zetten”, aldus Brehm.

Als specialist in duurzaam fysiek werk let Brehm vooral op de wijze waarop mensen tillen. “Ze doen het werk al zo lang, dat ze exact denken te weten hoe ze die doos van negen kilo kunnen oppakken. Ze staan op één been, buigen voorover en strekken hun armen. Ze hebben een voorkeurshouding die ze voortdurend hanteren. Maar als je elke dag steeds weer opnieuw je linkerbeen voorzet, leidt dat tot klachten. Het is beter om regelmatig af te wisselen.”

Zet aan tot nadenken

Wat voor ergonomisch en gezond werken geldt, geldt ook voor veilig werken. Blijf medewerkers informeren, betrek ze bij verbeteringen, zet ze aan tot denken en daag ze uit om veilig en gezond te werken. “Vaak lijkt iets zo vanzelfsprekend dat we vergeten het te benadrukken. Maar één keer uitleggen hoe mensen op een goede manier van een heftruck kunnen stappen, is niet voldoende. Het gaat om herhalen, herhalen en nog eens herhalen.”

Ewout Brehm is afgestudeerd bewegingswetenschapper. Sinds 1999 is hij werkzaam bij Buro voor Fysieke Arbeid. Hij heeft de afgelopen jaren vele bedrijven ondersteund met het verantwoord omgaan met fysiek werk en als specialist in Duurzaam Fysiek Werk is hij betrokken bij projecten gericht op het creëren van een bedrijfscultuur waarin medewerkers met plezier, betrokkenheid en aandacht voor gezondheid het werk kunnen uitvoeren. Ewout is lid van de jury van het Veiligste Magazijn met aandachtsgebied Ergonomie.

Brehm zal zijn presentatie in het Veiligheidstheater spekken met de nodige voorbeelden uit de praktijk. Eén daarvan deelt hij alvast: “Dat gaat over een leidinggevende die zijn medewerkers opdracht gaf om uit te zoeken hoeveel een reachtruck kost. Wie het dichtst bij het goede antwoord zat, kreeg een prijs. Het gevolg was dat reachtruckleverancier overstelpt werd met telefoontjes van medewerkers. Wat was het effect? Dat veel medewerkers zich opeens realiseerden dat ze elke dag rijden op een machine van enkele tienduizenden euro’s. Wie dat weet, gaat anders met die machine om.”

Duidelijke visie en ambitie

Leidinggevenden spelen een cruciale rol in het verbeteren van menselijk gedrag. “Dat begint met het ontwikkelen van een duidelijke visie en ambitie. Wat vindt die leidinggevende belangrijk als het gaat om veilig en gezond werken? Wat wil je bereiken? Zorg dan ervoor dat je die visie daadwerkelijk naleeft. Geef zelf het goede voorbeeld. Vertoon je als leidinggevende één keer afwijkend gedrag? Dan is al het werk van daarvoor in één keer tenietgedaan.”

Vervolgens is het aan die leidinggevende om structuur aan te brengen in het veiligheidsbeleid. Een veilige werkomgeving ontstaat niet door één keer tijdelijk iets meer aandacht aan het onderwerp te besteden. “Structuur is belangrijk, zodat het op de agenda blijft staan en steeds weer terugkomt in gesprekken.”

Meer weten over het programma van het Veiligheidstheater? En tegelijkertijd aanmelden voor de Logistica op 5, 6 en 7 november in de Jaarbeurs te Utrecht? Klik dan hier en meld u aan.

Meer informatie: Vereniging BMWT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven