Marktnieuws

BMWT-Keur is in 2019 opnieuw flink gegroeid. Het aantal periodieke veiligheidskeuringen is in 2019 met 6,9% gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. In totaal zijn in 2019 maar liefst 328.188 keuringen uitgevoerd tegen 307.015 keuringen in 2018. De groei is zichtbaar in alle productcategorieën.

Hoger op de agenda

Dat BMWT-Keur zo snel groeit, heeft deels te maken met de aanhoudende economische groei. Omdat het aantal machines in de markt jaar op jaar toeneemt, stijgt automatisch het aantal keuringen. ”Maar dat is zeker niet de enige reden”, stelt BMWT-directeur Jan Hommes.

“Een andere belangrijke reden is dat veiligheid steeds hoger op de agenda van bedrijven staat. Periodieke keuringen van machines zijn niet alleen wettelijk verplicht, maar leveren ook een grote bijdrage aan een veilige werkomgeving.”

Een veilige werkomgeving begint bij het management. Daar ligt de taak om de medewerkers te voorzien van veilig materieel waarop ze kunnen vertrouwen.

De groei van BMWT-Keur toont aan dat steeds meer managers hun verantwoordelijkheid grijpen en de staat van hun machines en magazijnstellingen elk jaar door deskundige keurmeesters laten controleren. Daarmee levert BMWT-Keur een flinke bijdrage aan verbetering van de veiligheid op de werkvloer.

Omdat het materieel per fabrikant grote verschillen kan vertonen, is het belangrijk dat keurmeesters toegang hebben tot de fabrieksspecificaties. Vrijwel altijd zijn dat de keurmeesters van het bedrijf dat het materieel heeft geleverd.

Door de periodieke keuring te combineren met het reguliere onderhoud door de leverancier, kunnen geconstateerde gebreken direct worden verholpen. Dat scheelt kosten en voorkomt onnodig stilstand van de operatie.

Wat levert periodiek keuren op? Allereerst lagere reparatiekosten, minder schade aan het materieel en een vlot lopend proces. Daarnaast neemt de kans op ongevallen door falend materieel aanzienlijk af.

Dat leidt tot meer vertrouwen en een grotere tevredenheid onder de medewerkers. Dat alles vertaalt zich in een hogere productiviteit. Met andere woorden: de kleine investering in een jaarlijkse keuring betaalt zich snel terug.

Waarborg

BMWT-Keur biedt de werkgever de bevestiging dat hun werkmaterieel goed onderhouden is en in goede staat verkeert. Bovendien ontzorgen de periodieke keuringen de werkgever ten aanzien van zijn verplichtingen voor de Arbowet.

BMWT is de belangenbehartiger van leveranciers van bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmaterieel. BMWT levert toegevoegde waarde voor de leden en hun klanten op het gebied van veilig, deskundig en duurzaam werken.

BMWT-Keur borgt de kwaliteit van de veiligheidskeuringen die de deelnemende bedrijven uitvoeren; BMWT-Train biedt badges en certificaten voor de bediening van werkmaterieel, en BMWT-CERT borgt de kwaliteit van SOG-examens en examens Terugwinnen mobiele airco’s.

Op het gebied van duurzaamheid biedt BMWT het Keur Duurzame Bedrijfsvoering, het Efficiencylabel voor tractieladers, Het Nieuwe Draaien en Het Nieuwe Heffen.

Er zijn 113 bedrijven gecertificeerd voor het uitvoeren van periodieke veiligheidskeuringen onder BMWT-Keur.

Meer informatie: Vereniging BMWT

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven