Marktnieuws
Via: http://kryshen.net/photos/

De hoge temperaturen van de laatste dagen zijn prettig voor de vakantie- en strandganger, maar het risico op brand ligt op de loer. Ook in magazijnen. Daarom duikt Warehouse Totaal in het verleden: wat zijn de (grootste) branden in dc’s van de laatste decennia? Als jij nog tips hebt, laat het weten in de comments. 

Köln, Duitsland, 1977

De Amerikaanse autofabrikant Ford had een warehouse voor onderdelen staan in Köln. Daar brak brand uit en door een storing deden de brandblussers het aanvankelijk niet. Uiteindelijk ging 74.000 vierkante meter in vlammen op, bijna twee derde van het pand. Schade: circa negentig miljoen euro.

Bucks County, Verenigde Staten, 1982

Ongeveer 37 jaar geleden fikte er een dc van de Amerikaanse grootwarenhuisketen K-Mart af in Bucks County, Pennsylvania. De brand ontstond doordat spuitbussen met een ontvlambare vloeistof van een hoogte naar beneden waren gevallen. Er waren geen sprinklerinstallaties en na anderhalf uur blussen gaf de brandweer het op. De schade werd geraamd op meer dan negentig miljoen euro. Er vielen geen gewonden. 

Dayton, Verenigde Staten, 1987

Sherwin Williams, een bedrijf dat verf en coating produceert en verkoopt, zag zijn magazijn van achttienduizend vierkante meter afbranden. Er stond voor meer dan 5,7 miljoen liter verf opgeslagen. 

Bekijk hier beelden van de vuurzee bij Sherwin Williams.

Culemborg en Enschede, 1991 en 2000

‘De Klap van Culemborg’: een opslagruimte met vuurwerk van het bedrijf MS Vuurwerk ontplofte. Er vielen twee doden en tientallen gewonden. Negen jaar later ging het opnieuw mis, maar dan in Enschede. In het pand van SE Fireworks ontstond brand en er vielen 23 doden, onder wie vier brandweermannen. Bijna duizend mensen raakten gewond en circa tweehonderd woningen werden verwoest. 

Albany, Verenigde Staten, 1996

In Albany, een plaats in de staat Georgia, ging het mis toen er brand uitbrak en die het warehouse van 8.000 vierkante meter binnen vijf minuten in vuur en vlam zette. Na iets meer dan twee uur was het vuur gedoofd. Van het pand van Lowe’s, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het renoveren, beveiligen en verduurzamen van huizen, was weinig over. De brand was overigens begonnen in een rek waar zwembadchemicaliën lagen opgeslagen. 

Charleston, Verenigde Staten, 2007

Bij deze brand kwamen negen brandweermannen om het leven. Het vuur ontstond waarschijnlijk door een weggegooide sigaret en vaagde een magazijn van 17.000 vierkante meter volledig weg, inclusief de winkelruimte die hier nog bij hoorde. Het dc was van Sofa Superstore, een winkel die bedden, matrassen, stoelen en banken verkoopt.

Beelden van de ‘Charleston Fire’ in 2007.

Hollywood, Verenigde Staten, 2008

In een opslag van Universal Studios Hollywood brak brand uit nadat onderhoudsmedewerkers gasbranders hadden gebruikt om een dak te herstellen. Dat dak kwam van een set die werd gebruikt als achtergrond voor films en tv-series. Er gingen videobanden, filmrollen en masteropnames verloren. Het materiaal was afkomstig van legendarische muzikanten als Billie Holiday, Louis Armstrong, Sting, Ray Charles, Guns N’ Roses, Bing Crosby, Ella Fitzgerald en mogelijk ook van Aretha Franklin.

Oakland, Verenigde Staten, 2016

In december 2016 brak er brand uit in warehouse Ghost Ship in Oakland in de Amerikaanse staat Californië. Dit voormalige pakhuis, dat reeds was omgetoverd tot een woon- en werkruimte voor kunstenaars, had geen sprinklerinstallatie en tijdens de brand stortte het dak in. Er kwamen 36 mensen om het leven. 

Ghost Ship na de brand.

Bagdad, Irak, 2018

Een Irakese opslagplaats met uitgebrachte stemmen voor de parlementsverkiezingen in 2018 vloog in brand. Het ministerie van Defensie bevestigde dat alle stembussen en stembiljetten in het depot waren verwoest. Hoewel de oorzaak niet bekend was, sprak premier Haider al-Abadi van ‘een complot om de natie en haar democratie te schaden’: “De regering zal alle noodzakelijke maatregelen nemen en met ijzeren vuist optreden tegen degenen die de veiligheid van Irak ondermijnen.”

Molenaarsgraaf, Nederland, 2018

In het najaar van 2018 werd het dc van e-fulfilmentbedrijf Montapacking in Zuid-Holland getroffen door brand. Directeur Edwin van der Ham zei: “Op het moment van de brand was er gelukkig niemand aan het werk (…) Uiteraard gaan de werkzaamheden in onze andere negen vestigingen door. Zij nemen de bestellingen van Molenaarsgraaf vrijwel volledig over.”

Budel, Nederland, 2019

In maart brandde het distributiecentrum van Back on Track af. “Op het moment van de brand was er gelukkig niemand aan het werk”, meldde de textielwinkel die onder meer toebehoren voor honden en paarden verkoopt, zoals dekens en halsbanden. Het pand was al snel niet meer te redden waarop de brandweer het gecontroleerd liet uitbranden.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven