Nieuw distributiecentrum bouwen? vergeet deze 5 stappen niet • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Nieuw distributiecentrum bouwen? vergeet deze 5 stappen niet


Gangpaden vol dozen? Uitpuilende stellingen? Wanneer de grens van de capaciteit bereikt is, is het tijd om na te denken over een nieuw distributiecentrum. Luuk van der Weijst van Districon zet de belangrijkste stappen op een rij.

Het realiseren van een nieuw distributiecentrum is geen geringe klus. Wat komt er allemaal kijken? Hoe haalbaar zijn de plannen en welke fases moeten er worden doorlopen? Luuk van der Weijst: ”Als je kijkt naar een bouwproject of een realisatie van een verhuisproject dan doorloop je 5 fases. De eerste drie zijn ontwerpfases, fase 4 en 5 zijn de realisatiefases. De stappen die je doorloopt gaan van grof naar fijn.”

Fase 1 – Haalbaarheids/definitiefase

Fase 1 is de onderbouwing van het beslisproces om een nieuwe situatie te gaan creëren. Het proces begint met het vaststellen van de uitgangspunten. Wat zijn je producten, over welke volumes praat je en wat voor eventuele ontwikkelingen zie je op je afkomen. Van der Weijst: ”Je gaat in deze fase uitzoeken of de verhuizing aanleiding geeft om bijvoorbeeld naar een geautomatiseerd systeem te gaan. Als directie wil je afbakenen wat de scope, scale en environment is, in welke omgeving gaat dit nieuwe project plaatsvinden, tot hoever gaan we” ?
In deze fase van het project komt het vlekkenplan aan bod. Er wordt berekend hoe groot het dc moet worden, wat het gaat kosten en wat het gaat opleveren.

Lees ook
Thuisbakpiek dwingt NewCakes tot nieuw distributiecentrum

Van der Weijst: ”En dan volgt heb je feitelijk een go of een no go. Als die haalbaarheid, de definitie van het project plaatsgevonden heeft, dan weet je eigenlijk pas hoe het project eruit gaat zien. Het is een soort businesscase op directieniveau. Als Districon zijn we vaak al nauw betrokken bij deze fase, maar het kan ook voorkomen dat de directie deze stap al zelf heeft doorlopen en dan bij ons komt voor fase 2. ”

Fase 2 – De ontwerpfase
In fase 2 kijk je met welke processen het bedrijf te maken heeft en wordt er een gedetailleerde analyse gemaakt. ”Je gaat in detail naar de data kijken, naar de layout en het logistiek concept. In dit stadium maken we echt een afweging wat systemen betreft. In de haalbaarheid doe je dat nog globaal, hier ga je uitdetailleren. Met als doel dat je aan het einde van deze fase een plan hebt liggen waarmee je naar leveranciers kunt stappen. Je gaat je ontwerp uitzetten in de markt; dit willen we en wat gaat het kosten.”

Fase 3 – Voorbereidingsfase

In deze fase van het proces worden contracten afgesloten en is het tijd om het voorlopig ontwerp uit te werken in een definitief ontwerp. In dit stadium worden ook eventuele vergunningen aangevraagd en wordt dat traject doorlopen. ”Je gaat steeds een tandje dieper Je neemt nu alle details mee en datzelfde doet een architect. Die maakt een ontwerp en schrijft de opdracht uit naar aannemers. Samen met die aannemers ga je invullen wat er nu precies gebouwd gaat worden. Er worden definitieve werktekeningen gemaakt, er komt een planning en het budget wordt definitief gemaakt.”

Lees ook
Hunkemöller opent nieuw distributiecentrum in Almere

Fase 4 – Realisatiefase

Dit is het moment waarop het nieuwe dc uiteindelijk gebouwd wordt. Maar naast die bouwwerkzaamheden speelt er in deze fase veel meer. ”Dit is het moment voor het bedrijf om zich concreet te gaan voorbereiden op de verhuizing en de opstart van het nieuwe dc.

Luuk van der Weijst – Senior Consultant Districon

Systemen worden getest en ingeregeld, personeel moet worden getraind en er moeten verschillende protocollen worden opgesteld. Denk daarbij aan testprotocollen, opleveringsrapporten, en opleidings- en onderhoudsplannen.”

Fase 5 – Nazorg

Van der Weijst: ”En dan komt de daadwerkelijke verhuizing en opstartfase. Daarbij is nazorg nodig. Want een nieuw DC draait nooit feilloos vanaf dag één. Net als bij een nieuwbouwhuis heb je heb je een lijst met afwerkpunten. Deze fase zorgt ervoor dat er uiteindelijk iets opgeleverd wordt wat functioneert zoals bedoeld was.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven