Magazijnautomatisering

In tien jaar tijd is het aantal vierkante meters aan distributiecentra in Nederland met bijna veertig procent gestegen, tot ruim dertig miljoen vierkante meter. In veel van deze dc’s wordt gedaan aan crossdocking: een techniek waarbij binnenkomende goederen meteen worden ingeladen bij de uitgaande goederen. De goederen worden dus niet in het dc opgeslagen, want het idee is dat de producten in beweging moeten blijven. Stilstaande producten kosten immers geld.

Voordelen

Door technologische ontwikkelingen en hogere eisen van de klant heeft crossdocking de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Enkele veelgenoemde voordelen van crossdocking zijn: minder kosten, een kortere wachttijd voor de klant en meer ruimte in het distributiecentrum. Maar wat mag je absoluut niet vergeten als jouw bedrijf gaat werken volgens het principe van crossdocking? Warehouse Totaal zet zes tips op een rij.


Datex Corporation legt in deze video uit hoe crossdocking in zijn werk gaat.

Tips

Kies voor een betrouwbare leverancier

Omdat crossdocking zó snel gaat, is er nauwelijks tijd om de producten te controleren op kwaliteit. Als afnemer moet je er dan ook zeker van zijn dat de leverancier kwaliteit levert. Wees dus zorgvuldig bij het kiezen van de leverancier.

Houd elkaar op de hoogte

Bij crossdocking is de doorlooptijd van een bestelling klein. Leveranciers moeten daarom weten welke bestellingen ze kunnen verwachten, wanneer ze aankomen en waar ze naartoe moeten. Zonder een goede informatieoverdracht is het onmogelijk om succesvol te crossdocken. Investeer daarom in IT-oplossingen. Niet alleen voor de leveranciers, maar ook voor de eigen magazijnmedewerkers.

Zorg voor de perfecte timing

Timing is alles in de wereld van het crossdocken. Als er met een leverancier een levertijd is afgesproken, dan moeten de producten er op dat tijdstip ook zijn. Is dat niet het geval, dan komt het proces stil te liggen en kunnen er stock-out-situaties voorkomen, het niet in voorraad zijn van een artikel.

Zorg voor een schoon dock en werk met transportbanden

De producten moeten vrijwel meteen worden ingeladen bij de uitgaande goederen. Zorg daarom voor een dock zonder rommel, want de vorkheftrucks mogen niet worden belemmerd. Hiernaast is het een optie om transportbanden of een vergelijkbaar transportsysteem te gebruiken om de goederen te crossdocken. Dat gaat sneller dan werken met de hand.

Gebruik niet meer dockruimte dan nodig is

Hoe groter de crossdockruimte, hoe meer reistijd je nodig hebt om de goederen van de inkomende naar de uitgaande vrachtwagen te verplaatsen. Kies daarom voor een compact en overzichtelijk vloeroppervlak.

Zorg voor een goed team

Tot slot, en dit is misschien wel de belangrijkste tip: zorg voor een goed team. Het crossdocken kan nog zo goed zijn georganiseerd, maar zonder ervaren magazijnmedewerkers of supervisors kan het hele proces in de soep lopen. Leg het belang van crossdocking ook uit en blijf communiceren over eventuele veranderingen in de werkwijze.

Wat zijn jouw ervaringen met crossdocking? Laat het weten aan de redactie of reageer onder het artikel in de comments.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven