Magazijnautomatisering

WMS ‘uit de cloud’

Volgens de leveranciers van cloud-oplossingen is koppeling met barcodescanners of material handling systemen in principe geen probleem

Wie heeft tegenwoordig nog een eigen serverruimte? Via elk apparaat met internetverbinding hebben bedrijven vandaag de dag toegang tot een enorme cloud met bedrijfsapplicaties. Ook voor warehouses komen steeds meer cloud-oplossingen beschikbaar. Wat zijn echter de risico’s van een WMS ‘uit de cloud’? En is zo’n oplossing voor elk type warehouse geschikt?

Volgens Wikipedia is ‘cloud computing’ het leveren van IT als een dienst in plaats van een product. Gemeenschappelijke middelen (denk aan geheugenruimte, rekencapaciteit), software en informatie wordt aan computers, tablets of smartphones geleverd via het internet. Met andere woorden: IT wordt een nutsvoorziening, net als gas, water en licht.

Marcel van Etten perkt de definitie nog iets verder in. “Cloud duidt op een onbeperkt schaalbare opslagruimte die zweeft. Je data en applicaties staan ergens online, alleen weet je niet waar”, stelt de accountmanager van Davanti Group.

Davanti heeft onlangs onder de naam Corax een splinternieuw WMS gebouwd dat speciaal voor de cloud is ontwikkeld, maar eventueel ook op een server bij de klant kan worden geïnstalleerd. “We maken gebruik van Azure, de cloud van Microsoft. Het enige dat we zeker weten is dat dit systeem in verband met de privcacy-wetgeving in Europa draait.”

Cloud lijkt qua afrekenmodel op SaaS (software as a service), waarbij ook software als een dienst wordt geleverd. Het verschil zit ‘m in de specificatie van de locatie waarop de applicatie draait: ergens op het internet. Cloud is dus ook iets anders dan hosting. Daarbij staan de applicaties ook ergens anders, alleen op een plek die wel bekend is: de serverruimte van de IT-dienstverlener aan wie het beheer van de hardware is uitbesteed.

LSP Solutions is een WMS-leverancier die sinds afgelopen najaar over een eigen hosting-oplossing in combinatie met SaaS beschikt. “In ons geval weten we dus wel waar het systeem staat, namelijk in een datacenter van BIT. Dat is een grote IT-dienstverlener waarbij we ruimte en faciliteiten voor onze eigen servers hebben gehuurd”, vertelt Marco Pieplenbosch, directeur van LSP Solutions.

Betalen voor gebruik

Dat LSP Solutions is gestart met een hosting/SaaS-oplossing, heeft alles te maken met AS400, het platform waarop LSPwms draait. “Dat is het meest stabiele platform dat je kunt vinden, alleen zijn de aanschafkosten hoger dan bij een Windows-platform. Om die drempel weg te nemen zijn we zelf de hosting gaan verzorgen. Klanten hoeven dan niet meer zelf te investeren in hardware en het beheer daarvan”, vertelt Pieplenbosch.

Davanti is een jaar geleden gestart met het bouwen van de eigen cloud-oplossing. De softwareleverancier levert al sinds 1988 MLS, een systeem met heel veel functionaliteit en heel veel parameters die kunnen worden ingesteld. “Dat betekent dat klanten veel krijgen als ze MLS aanschaffen, soms wel eens te veel. Met MLS konden we daarom ook niet terecht in kleinere magazijnen met tien of vijftien medewerkers. Daarvoor zijn de kosten van hardware en software te hoog”, aldus Van Etten.

Dat het WMS van LSP en Davanti geen product meer is maar een dienst, blijkt ook uit het afrekenmodel. Klanten betalen niet meer voor bezit, maar voor gebruik van de software. “Ze hoeven niet meer een eenmalige investering in softwarelicenties te doen, maar zijn dus ook geen eigenaar van de software”, aldus Van Etten. “Ze hoeven niet meer te investeren in hardware, hebben geen systeembeheerder meer nodig en maken bijvoorbeeld ook geen kosten meer voor backups”, vult Pieplenbosch aan.

De paternosterkast die via internet wordt aangestuurd door het WMS van LSP Solutions

Geen internet

Jeroen Bouman van Centric Logistic Solutions vroeg zich onlangs op Twitter af of bedrijven een ‘WMS in the cloud’ wel moeten willen. “Geen internetverbinding en je warehouse ligt stil”, twitterde hij. Op de WMS-dag probeerde Piet van Vugt tijdens zijn presentatie de angst voor de cloud weg te nemen. “Een goede datacenter is veel veiliger dan een eigen serverruimte ooit zou zijn. Als het misgaat met de cloud, blijkt de oorzaak van het probleem in 81 procent van de gevallen bij de bedrijven zelf te liggen”, zei de ceo van Nobel, dat onder de naam Cloud Supply Chain een cloud-oplossing inclusief WMS biedt.

Ook volgens Pieplenbosch vallen de risico’s wel mee. “Ons datacenter heeft verschillende lijnen naar het internet. Als de ene lijn uitvalt, is het WMS altijd nog via de andere lijnen toegankelijk.” Van Etten vult aan: “Ons eigen kantoor beschikt ook over een backup-internetverbinding. Heel veel bedrijven hebben dat al op die manier geregeld. Bovendien: hoe vaak gebeurt het nu nog dat je eigen internetverbinding uitvalt?”

Dat de risico’s op storingen gering zijn, wil niet zeggen dat bedrijven al rijp zijn voor een WMS dat alleen via internet toegankelijk is. “Bij veel bedrijven heerst het gevoel dat ze meer controle over het systeem hebben als de server met de software en de data in eigen huis staat. Wat dat betreft is de drempel bij hosting iets lager dan bij cloud. Ze weten dat het systeem bij een vertrouwde partij staat”, aldus Pieplenbosch.

Davanti heeft om die reden voor de cloud van Microsoft gekozen, stelt Van Etten. “Dat is de grootste partij op dit gebied. Heel veel grote bedrijven maken al gebruik daarvan.” Ook Nobel merkt dat klanten nieuwsgierig zijn naar cloud-oplossingen. “Klanten die een jaar geleden nog zeiden dat ze zelf de servers wilden kunnen horen loeien, vragen nu hoeveel het kost”, stelt Ron Favrin, general manager van Nobel Logistic Solutions.

Sturende systemen

Een screenshot van het KPI-dashboard uit Corax, het nieuwe cloud-WMS van Davanti

Een andere vraag is of een WMS uit de cloud wel voor elk magazijn geschikt is. Een echte cloud-oplossing betekent immers dat elk bedrijf exact dezelfde software gebruikt. Dat geldt ook voor Davanti. “Er is maar één versie van Corax waarin met configureerbare workflows processen klantspecifiek kunnen worden ingericht, maar maatwerk is niet mogelijk. Als een klant functionaliteit wil die niet in het systeem zit, moet hij wachten tot de versie met die functionaliteit beschikbaar komt”, stelt van Etten.

Tijdens de WMS-dag stelden enkele WMS-leveranciers dat de cloud vooral geschikt is voor registratieve systemen, niet voor sturende systemen. Met andere woorden: warehouses die behoefte hebben aan meer intelligentie in bijvoorbeeld het verdelen van taken over de medewerkers, moeten vooral een traditioneel WMS blijven gebruiken. Voor een cloud-oplossing zouden te veel zaken bedrijfsspecifiek moeten worden ingeregeld.

Van Etten bestrijdt dat. “Er zijn technisch gezien geen beperkingen waardoor een WMS uit de cloud geen complexe warehouses zou kunnen aansturen. Op dit moment bevat Corax daarvoor nog niet de functionaliteit, maar uiteindelijk moet het net zo’n rijk pakket worden als MLS nu.”

Ook koppeling met barcodescanners en material handling systemen hoeft in principe geen probleem te zijn. Snelheid is niet het probleem. “We hebben één klant waarbij zelfs een paternosterkast aan ons systeem is gekoppeld”, stelt Pieplenbosch. Van Etten: “Het enige probleem is dat material handling systemen nu vaak nog maatwerk vereisen, en dat is er bij ons niet bij.”

Meer informatie: Davanti Warehousing B.V. Centric Logistic Solutions

0 reacties op “WMS ‘uit de cloud’

  1. Realtime Solutions is al 5 jaar gespecialiseerd in het leveren van flexibele WMS functionaliteit vanuit de cloud (www.realtimewms.nl). Alle klanten gebruiken inderdaad dezelfde versie van de software, maar door de slimme manier waarop de handterminal functies worden ingericht, kan iedere klant de functies 100% op maat geconfigureerd krijgen. Je fantasie is de beperking.
    Als je iets nieuws wilt hoef je niet op de volgende versie van de software te wachten. Kleine aanpassingen krijg je direct, nieuwe functies worden binnen enkele weken opgeleverd.
    Het gebruik van handterminals waarmee het proces wordt gestuurd is standaard.
    Geschikt voor kleine en grote ondernemingen. Bezoek onze website voor een overzicht van de aangesloten klanten.

  2. Casper Bakker schreef:

    Een groot voordeel van echte SaaS in de Cloud, is in veel gevallen dat je software ook super snel kunt opzetten. In veel gevallen een kwestie van een paar minuten. Online aanmelden en je kunt aan de gang met de software. Dat mis ik nog wel in de opties in dit artikel. Die verplaatsen alleen de locatie van de server, maar bieden nog niet de echt toegevoegde waarde van SaaS. Zoals echt één platform aan te bieden waar al je klanten op dezelfde versie zitten. Niet omdat je ze allemaal update, maar omdat er maar 1 platform is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven