Magazijnautomatisering
Stefan Bauer Witron

Witron is van oudsher een system integrator, maar wil zich steeds meer profileren als een ‘solution provider’, als een bedrijf dat niet alleen systemen levert voor distributiecentra, maar kijkt hoe de gehele supply chain kan worden verbeterd. Stefan Bauer, bij Witron verantwoordelijk voor de business solution software, houdt zich bezig met het verbeteren van Witron als end-to-end logistiek platform. Een interview.

Witron levert systemen voor fysieke distributiecentra. Wt heeft dat te maken met end-to-end?

“De markt blijft zich ontwikkelen, onze klanten blijven zich ontwikkelen en wij als aanbieder van totaaloplossingen dus ook. End-to-end logistiek is een belangrijk onderdeel van de business dat we vaak overwegen in de ontwerpfase en dat we nu tot leven brengen. In de toekomst hangen de functionaliteit en de mogelijkheden van distributiecentra en de efficiency van logistieke ecosystemen af van de juiste end-to-end oplossing. Daarom pakken we dit onderwerp nu aan.”

Maar er bestaan al routeplanningstools en supply chain software, waarom is er nog een hoog-niveau systeem nodig?

“Dat klopt, er bestaan veel goede oplossingen, maar die zijn vaak niet met elkaar verbonden. Bovendien hebben de systemen geen interface voor de automatisering van het distributiecentrum: de centrale spil voor de goederen. De meeste oplossingen richten zich op e-commerce en de eindgebruiker of op de opslaglocatie. Er zijn geen oplossingen voor winkellogistiek. Dat is wat wij willen leveren.”

Waarom doet een aanbieder van routeplanningstools dat niet?

“Routeplanningstools zijn ontwikkeld voor verschillende bedrijfstakken. Wij zijn experts voor de complete toeleveringsketen in de detailhandel. We ontwikkelen de automatisering van de systemen en ontwerpen, analyseren en kennen de processen van binnen en van buiten. Wij vinden het belangrijk dat we niet alleen te maken hebben met nieuwbouwprojecten. We bieden API-interfaces die werken met bestaande systemen. Dit betekent dat de klant zijn bestaande systeemomgeving kan blijven gebruiken.”

Hoe ziet een end-to-end toepassing eruit bij Witron?

“Denk aan een vrachtwagen die vastzit in het verkeer. Momenteel wordt deze informatie alleen doorgegeven aan de vervoerder. De geautomatiseerde distributiecentra ontvangen geen enkele informatie hierover. De systemen draaien daardoor op volle capaciteit om de pallets zo snel mogelijk verzendklaar te maken. Maar in ons voorbeeld zouden de pallets 90 minuten in het verzendgebied staan te wachten.  Zou het niet slimmer zijn om andere bestellingen voorrang te geven of om het distributiecentrum, de motoren en aandrijvingen wat te vertragen om energie te besparen? Dat zijn de vragen die we moeten beantwoorden. Dit voorbeeld werkt trouwens ook omgekeerd. Als er problemen zijn met order picking, dan kan de vrachtwagen eerst andere routes afwerken.”

“Een ander voorbeeld is als het distributiecentrum winkelklanten informeert over goederen die nog op voorraad zijn en nog geleverd kunnen worden en die interessant zijn omdat er speciale feestdagen aankomen of omdat er warm weer wordt verwacht. Het komt erop neer dat we niet in suboptimale termen moeten denken, maar het algehele optimum van een ecosysteem moeten beschouwen, over alle interfaces heen en dat we dynamisch moeten kunnen inspelen op het seizoen en natuurlijk op de bedrijfsvoering.”

Pusht het distributiecentrum?

“Nee, het distributiecentrum doet suggesties en biedt alle winkelklanten transparantie. Het stelt acties voor die vanuit logistiek oogpunt economisch en ecologisch zin hebben. De winkelklant blijft de baas over de bestellingen. Maar het distributiecentrum geeft alternatieven aan als bepaalde producten op dreigen te raken.”

Als het distributiecentrum belangrijker wordt, wordt het een nieuw platform voor goederen en informatie?

“Ja. De gegevensstromen van de toeleveringsketen komen samen in het distributiecentrum en worden daar bewerkt. Bovendien worden de bijbehorende processen gedefinieerd. Ons rolmodel is de productieplanning van de procesindustrie. Wij bouwen winkelpallets voor onze klanten. Het controlecentrum in het distributiecentrum bestuurt de toeleveringsketen. Dat is daarom de plaats waar we goede visualisering van de informatie en goede ergonomie voor de medewerkers nodig hebben. Ergonomie en gebruikerservaring worden belangrijker binnen de processen, want ze dragen bij aan de stabiliteit van het proces.”

Hebben de klanten gevraagd om de end-to-end oplossing?

“Het is ons uitgangspunt om al onze acties consistent af te stellen op de behoeften van de markt. Bovendien is het ‘end-to-end denken’ stevig verankerd in Witron. We stellen al meer dan vijftien jaar pallets samen voor onze klanten die transport- en winkelvriendelijk zijn. Bovendien spelen nieuwe technische mogelijkheden een rol bij het gebruik van gegevens of computerprocessen. Al met al is het een samenspel van factoren dat de innovatie tot stand brengt.”

Dus de klanten worden wat meer afhankelijk van Witron-oplossingen?

“Op de allereerste plaats bieden we onze klanten een breed scala aan mogelijkheden uit onze modulaire gereedschapskist met systemen. Een klant kan, afhankelijk van het ontwerp van het desbetreffende logistieke ecosysteem, de toepassing kiezen die hem of haar de meeste voordelen biedt. We managen al veel distributiecentra voor onze klanten. Zowel onze klanten als Witron profiteren daarom rechtstreeks van deze ontwikkeling. Ik zie geen sterkere afhankelijkheid voor onze klanten, want we leveren geen besturingssysteem of logistiek proces, maar zorgen blijvend voor geweldige end-to-end voordelen.”

Meer informatie: Witron Engineering B.V.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven