Magazijnautomatisering

Steeds meer bedrijven in de logistieke sector maken gebruik van robots. Logistiek managers willen immers inspelen op de wens van de consument om zijn of haar bestelling sneller te ontvangen. Daarnaast is het tekort aan arbeidskrachten van invloed op het toenemende gebruik van robots, zo blijkt uit het rapport ‘Warehousing and Logistics Robots’ van Amerikaans marktonderzoekbureau Tractica.

‘Wijdverbreide adoptie’

Als deze trends zich doorzetten, zullen robots ‘wijdverbreid geadopteerd worden om mensen te helpen en/of te vervangen’, aldus Tractica. Bedrijven worden met dank aan de robots ‘efficiënter en sneller’ en halen hogere winstmarges. Het rapport gaat er dan ook vanuit dat tegen 2022 mogelijk 938.000 robots per jaar besteld worden binnen de logistieke sector. Dat zou een significante toename zijn ten opzichte van de 194.000 units die momenteel ieder jaar over de toonbank gaan.

“De robotmarkt voor warehousing en logistiek maakt een sterke groei door”, concludeert analist Glenn Sanders in het onderzoek. “Supply chains worden getransformeerd naarmate bedrijven vaste infrastructuren en verouderde processen vervangen door flexibele, schaalbare robotica-oplossingen om aan de veranderende eisen van de moderne markt te voldoen.”

Omzetstijging

Tractica verwacht wel dat de verkoop van robots na 2021 zal afnemen. De reden daarvoor is dat veel grote spelers tegen die tijd hun robotsystemen al draaiende zullen hebben. Tot die tijd zullen de inkomsten voor deze bedrijven (Tractica onderzocht 81 ‘belangrijke en opkomende spelers in de sector’) stijgen van 8,3 miljard dollar in 2018 naar 30,8 miljard dollar in 2022.

“Dat biedt geweldige kansen voor gevestigde deelnemers en opkomende spelers”, klinkt het. Tractica is een bureau van uitgever Informa. Men verricht onderzoek op gebieden als kunstmatige intelligentie, robotica en interfacetechnologieën.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven