Magazijnautomatisering
Float Glass Unloading

Vanuit de sciencefiction aangedreven angst dat robots het overnemen, kijken we naar de positieve impact die robotica heeft op de maatschappij en het warehouse. Is dit een normaal onderdeel van innovatie of vormt robofobie daadwerkelijk een bedreiging voor de evolutie van de technologie, vraagt systeemintegrator Swisslog zich af. 

Het gebruik van robotica in magazijnen, productieomgevingen en andere sectoren neemt toe. Sommige landen, zoals Japan, hebben robotica al lang omarmd voor verschillende toepassingen. Maar daarnaast is er ook een toename van ‘robofobie’, veroorzaakt door sciencefictionschrijvers en filmmakers. 

Robofobie versus de angst voor verandering 

Robofobie beschrijft een irrationele bezorgdheid ten aanzien van robots en andere geavanceerde automatiseringsmachines. Veel bekende personen, onder wie Steve Wozniak en Elon Musk, hebben hun bezorgdheid geuit over de overname door robots. Wijlen Stephen Hawking vertelde de BBC in 2014 zelfs dat ‘de ontwikkeling van volledig kunstmatige intelligentie het einde van het menselijk ras zou kunnen betekenen’.

Futurist Christian Kromme op het Logistiek Management Congres. Wij schreven dit bericht over zijn presentatie.

Maar dit is niet de eerste keer dat innovatie wordt uitgedaagd door verhalen over angst en vrees. In de negentiende eeuw beschreef een alarmerend aantal krantenartikelen verhalen over mensen die plotseling hun verstand verloren terwijl ze op de nieuw ontwikkelde Victoriaanse spoorwegen reisden. Fast forward: met dagelijks zo’n 22.500 rijdende treinen in Groot-Brittannië horen we niets meer over voertuigen die mensen gek maken. 

Boerenverstand 

Pas als we erover nadenken, beseffen we hoezeer robotica een rol speelt in het moderne leven. Vooruitgang in de technologie is verantwoordelijk voor een gezonder, gelukkiger en langer leven. En ze zijn er primair om mensen te helpen. We zijn voortdurend op zoek naar manieren om ons dagelijks leven gemakkelijker te maken. Vaak zijn robots het antwoord. Neem bijvoorbeeld melkveehouders; lange tijd moesten ze op hun bedrijf zijn om hun koeien tweemaal per dag, elke dag van het jaar, te melken. Op vakantie gaan, of zelfs een flexibele werkdag, was daardoor vrijwel onmogelijk. Inmiddels hebben sommige boeren traditionele methoden losgelaten om robots het werk voor hen te laten doen. 

De koeien op de veehouderijen die deze technologie gebruiken, zijn vrij om de wachtruimte van de melkrobots in te lopen. Op elk moment van de dag, behalve wanneer er een wachtrij is. Eenmaal binnen identificeert de robot de koeien aan de hand van hun tags en helpt lasertechnologie om zo voorzichtig mogelijk te bepalen waar de melkpompen moeten worden aangesloten. Een hogere melkopbrengst en lagere personeelskosten zijn twee drijvende factoren voor veehouders die gerobotiseerd melken. 

Robert DeStefano van IT-bedrijf Ivanti: ‘De toekomst ligt bij een combinatie van mensen en automatisering’.

Robotreiniging 

Om terug te komen op de ontwikkeling van robots om ons leven gemakkelijker te maken; ook het reinigen met robots is een hot issue. Robotstofzuigers zijn er al een tijdje, maar pas sinds kort zijn ze op grote schaal beschikbaar en kostenefficiënt voor het grote publiek. 

Deze slimme robotreinigers hebben de mogelijkheid om zo geprogrammeerd te worden dat ze elke dag op een bepaalde tijd tot leven komen. Met nabijheidssensoren en randdetectie zal dit deze technologie alleen maar aan populariteit winnen bij mensen die niet de tijd (of zin) hebben om hun huis regelmatig te stofzuigen. Vergelijkbaar zijn de robotmaaiers, die het tuinonderhoud in een handomdraai uitvoeren. 

Een AGV van het Limburgse Probotics.

De zelfrijdende toekomst 

Hoewel zelfrijdende technologie nog niet helemaal vrij beschikbaar is, zal dit ongetwijfeld de volgende doorbraak zijn in robot- en AI-oplossingen. Zelfrijdende taxi’s zouden de noodzaak voor ons om onze eigen auto’s te hebben wegnemen. En we zouden onderweg zelfs onze mails kunnen controleren en beantwoorden. 

Ook zouden zelfrijdende vrachtwagens een kostenefficiëntere last-mile levering betekenen, waardoor verzendkosten kunnen worden gereduceerd. Maar we hoeven niet te wachten op zelfrijdende voertuigen om de robottechnologie een positief effect te laten hebben op de logistieke sector. Robotgestuurde oplossingen zijn reeds beschikbaar voor warehouses. 

Positieve impact in het warehouse 

Veel mensen hebben nog steeds het idee dat robotica alleen voor een specifiek product, of enkel voor industriële toepassing zinvol is. Meer dan tweeduizend wereldmerken hebben hun logistieke automatisering echter reeds getransformeerd met behulp van Swisslog-oplossingen. Ons technologieportfolio bestaat uit een breed scala aan systemen om bedrijven met verschillende warehouse-uitdagingen te helpen. Zo kan mixed palletizing worden geautomatiseerd met ACPaQ, terwijl AutoStore een flexibele en ruimtebesparende automatiseringsoplossing biedt. 

CarryPick is daarentegen een modulair orderpicksysteem dat gebruik maakt van AGV’s om rekken naar orderverzamelstations te transporteren. Hoewel de algemene overtuiging is dat warehouse-automatisering betekent dat er geen menselijke interactie meer nodig is, is de ItemPiQ-oplossing gebaseerd op een gemeenschappelijk pickingprincipe: de robot selecteert de artikelen die hij kan oppakken – tot 95 procent van het productassortiment van de klant – en een medewerker rondt het order af.

Met meer tijd voor essentiële taken en een hogere mate van nauwkeurigheid zet de inzet van robots in warehouses een grote stap richting het verbeteren van de menselijke efficiëntie en worden processen aanmerkelijk slimmer. Zo bieden robots onder andere duidelijke voordelen als het gaat om betrouwbaarheid en inzetbaarheid. Ze nemen immers geen pauzes en hoeven zich nooit ziek te melden. Ook is het mogelijk om op elk moment over te schakelen van een tweeploegendienst naar een drieploegendienst, waardoor er flexibel en efficiënt kan worden gereageerd op piekmomenten.   

De conclusie is helder: robotica en automatisering bieden onmiskenbaar meer mogelijkheden dan risico’s in zowel het dagelijks leven als in het warehouse. Maar alleen als we ze omarmen als aanjagers van toekomstige groei, en niet als sciencefiction superschurken. 

Over Swisslog

Swisslog ontwerpt, ontwikkelt en levert automatisering voor vooruitstrevende gezondheidssystemen, warehouses en distributiecentra. Swisslog biedt geïntegreerde oplossingen: van advies tot ontwerp en van implementatie tot lifetime klantenservice. Er zijn 2500 mensen bij het bedrijf in dienst en zij werken voor klanten in meer dan vijftig landen.

Meer informatie: Swisslog B.V.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven