Magazijnautomatisering

Tegen 2025 zullen wereldwijd zeker 50.000 distributiecentra met robots werken. Nu zijn dat er 4000. Het Amerikaanse onderzoeksbureau ABI Research voorspelt daarmee een groei van 1150 procent.

Alleen al in de Verenigde Staten zullen 23.000 bedrijven gebruik maken van robots, ten opzichte van 2500 bedrijven in 2018. Zo test Walmart de Alphabot die bestellingen ophaalt voor klanten die naar ophaalpunten komen en DHL zet in het noorden van het land ook al robots in.

Internetgigant Amazon nam in 2012 robotfabrikant Kiva Systems over voor bijna 690 miljoen euro en heeft al 100.000 robots in gebruik. Het gefet wel aan hoe snel de robotisering zich door lijkt te zetten in de logistieke sector.

E-commerce

De belangrijkste reden voor de adoptie van robots is de groei in e-commerce. Omdat next day delivery als standaard wordt gezien, moeten dc’s zeer efficiënt worden ingericht om aan de klanteisen te voldoen. Geavanceerde robots zijn dan erg interessant, concludeert ABI Research.

Kleine robots kunnen immers eenvoudig worden ingezet om pieken in bestellingen op te vangen. “Robots stellen warehouses in staat om hun operatie naar behoefte op te schalen of in te krimpen, terwijl ze efficiëntiewinst opleveren en de uitdagingen die bij personeel en arbeid komen kijken, verzachten”, vertelt senior analist Nick Finill.

Personeel hoeft niet te vrezen

“Voor retailers is het daarnaast elk jaar een uitdaging om voldoende personeel voor het hoogseizoen te vinden.” ABI Research voegt eraan toe dat robots magazijnmedewerkers in de nabije toekomst niet zullen vervangen, want de robots zullen vooral gebruikt worden om werknemers te helpen productiever te worden of om oude systemen te vervangen.

Robotisering in Nederland

Nederland loopt, in vergelijking met de rest van Europa, achter met het inzetten van robots op de werkvloer, zo concludeerde de Erasmus Universiteit een jaar geleden. Van de ruim duizend bedrijven die in 2016 werden onderzocht, investeerde slechts één à twee procent in robots. Werkt jouw (logistieke) bedrijf wél met robots? En wil je daarover vertellen? Laat het dan weten in de comments of stuur een mail naar g.freriks@eisma.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven