Magazijnautomatisering

Nederland loopt achter met het inzetten van robots op de werkvloer, in vergelijking met andere landen in Europa. Dat is de conclusie die te trekken is uit de MKB Barometer en onderzoek door de Erasmus Universiteit. Zonde, volgens de onderzoekers.

Robotisering is in Nederland nog geen gemeengoed. Waar in het buitenland volop geprofiteerd wordt van robots die werk uit handen nemen, blijft Nederland achterlopen. Zonde, want robots kunnen de productiviteit en omzet enorm verhogen, stellen de onderzoekers.

Statistiek uit het onderzoek van Erasmus laat zien dat de adoptiegraad van robots in het Nederlandse bedrijfsleven laag is. Van de ruim duizend bedrijven die in 2016 door de Universiteit zijn onderzocht, investeerde slechts 1 à 2 procent in robots.

De hoofdreden die hiervoor gegeven wordt is de structuur van de economie. “Nederland kent veel MKB-bedrijven, waarvoor de kosten van robots nog altijd hoog zijn. En anders dan in landen als Duitsland en Japan heeft Nederland geen grootschalige auto-industrie waar industriële robots relatief vaak voorkomen.”

Ook de MKB Barometer 2018, uitgevoerd in opdracht van Exact Software, concludeert dat Nederland op dit gebied achterloopt in vergelijking met andere landen in Europa. ICT onderzoeksbureau Pb7 Research heeft hiervoor een enquete opgesteld die door 1779 bedrijven in Europa is ingevuld, waaronder 375 Nederlandse bedrijven met 1 tot 50 werknemers.

In Nederland is er een kleine groep voorlopers die robotisering omarmen; letterlijk doordat e-fulfilment partij Active Ants en PostNL hun orders (deels) laten verzamelen door robotarmen.  Zoals bekend kunnen robots uitstekend ingezet worden voor repetitief of fysiek zwaar werk. De arbeidsproductiviteit door het inzetten van robots in het warehouse kan enorm verhoogd worden.

Mensenhanden overbodig?
De angst die er vaak achter verregaande automatisering zit, is dat mensenhanden overbodig worden doordat robots werk overnemen. Zo riep vakbond FNV vorig jaar nog op tot een ‘robottaks’ voor distributiecentra, om de toegenomen winst als gevolg van robotisering eerlijk te verdelen. Hoewel recente studies voorspellen dat binnen 30 jaar ongeveer de helft van alle banen geautomatiseerd kunnen worden, betekent het volgens het gros van onderzoeken niet dat al deze banen volledig zullen verdwijnen. Wel zal de invulling van veel functies veranderen. Juist door machines taken toe te bedelen die zij beter en sneller kunnen, ontstaat er meer ruimte voor creatieve oplossingen. Een voorbeeld daarvan is de cobot, die magazijnwerknemers kan ondersteunen en aanvullen. Handscanners, AVG’s, slimme magazijntrucks en karren of augmented reality-techniek behoren eigenlijk ook gewoon tot deze categorie.Procesoptimalisatie, door bepaalde processen te automatiseren kan al door intelligente software te gaan gebruiken als eerste stap naar robotisering.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven