Magazijnautomatisering

Dat de logistieke sector blijft robotiseren, mag geen verrassing meer heten. De vraag is wat die robotisering betekent voor de medewerkers in warehouses en hoe die robots financieel aantrekkelijker gemaakt kunnen worden. Tijdens het seminar ‘people and robots’ wordt er op 4 april een antwoord gezocht op dergelijke vragen.

Onderzoeksresultaten

Tijdens het symposium in Ede, dat wordt georganiseerd door kennisplatform Material Handling Forum, zullen de eerste conclusies worden gepresenteerd van een onderzoeksproject dat in 2020 eindigt. Prof. Dr. Michiel de Looze van De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) doet onderzoek naar robotisering en het effect daarvan op medewerkers.

De Looze adviseert bedrijven alvast om rekening te blijven houden met ‘de menselijke factor’. “Dat is met name een aandachtspunt voor magazijnen die niet kiezen voor volledige automatisering, maar een combinatie van mensen en automatisering. Kijk naar de goods-to-man-systemen die we steeds meer zien. Mensen hoeven misschien niet meer te lopen, maar krijgen in ruil daarvoor veel monotone repeterende taken terug. Hoe aantrekkelijk is dat werk dan nog?”

Competenties

De Looze voegt eraan toe dat het duidelijk moet worden welke taken er voor medewerkers bijkomen als zij moeten samenwerken met robots of AGV’s. “Als we dat inzichtelijk hebben, weten we welke competenties mensen nodig hebben. Misschien kunnen bedrijven die competenties zelf ontwikkelen, maar op dat punt ligt ook een uitdaging voor opleidingsinstituten. Fontys Hogescholen gaat onderzoeken wat het effect is op het curriculum van opleidingen.”

Robotiseren hoeft voor bedrijven niet altijd de heilige graal te zijn, stelt De Looze: “Is het wel verstandig om zo veel mogelijk te robotiseren? De resttaken die overblijven, zijn vaak niet de meest uitdagende taken. Dat betekent dat het menselijk kapitaal niet optimaal wordt ingezet, terwijl we dat juist zo hard nodig hebben.”

Overige sprekers

De Looze is niet de enige die zal spreken tijdens het seminar. Na hem gaat ergonomiespecialist Frank Krause van TNO samen met Agnes Berendsen, docent mechatronica bij Fontys Hogescholen, dieper in op de impact van robotisering op de kwaliteit van het werk en op de vaardigheden en opleiding van magazijnmedewerkers. Alexandros Pasparakis, promovendus aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, zal zijn conclusies delen over een onderzoek naar orderpicking met ondersteuning van AGV’s.

Wie het seminar wil bijwonen, kan zich aanmelden via deze link.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven