Corona
Karel de Jong, directeur Supply Chain bij Jumbo.

Jumbo begon in augustus met de belevering van de eerste winkels vanuit het nieuwe nationale distributiecentrum (NDC) in Nieuwegein. Het 45.000 vierkante meter grote warehouse is hooggeautomatiseerd. Karel de Jong, directeur Supply Chain, legt in de WT Podcast uit welke uitdagingen dit met zich meebrengt.

Volop automatisering

In het dc staan diverse ‘hoogstandjes’, aldus De Jong in de vierde aflevering van de podcastserie Mens&werk. Met deze hoogstandjes bedoelt De Jong onder andere volautomatische systemen die pallets naar opslaglocaties verplaatsen. 

Het mechanisatiesysteem bestaat uit drie subsystemen waarin de order handmatig of gemechaniseerd wordt verzameld. De Order Picking Machine (OPM) zorgt er uiteindelijk voor dat 75 procent van de artikelen gemechaniseerd op de rolcontainer wordt geplaatst. Verder worden kratten in het Dynamic Picking Syteem (DPS) met behulp van een Pick-To-Light-systeem gepickt en in rolcontainers geplaatst. 

Het dc in Nieuwegein moet eind 2020 ruim 670 winkels gaan beleveren.

Mensen maken het verschil

“De grote verandering is dat we steeds meer gaan van manueel naar gemechaniseerd. Die techniek doet het altijd wel, maar uiteindelijk zijn het de mensenhanden die het verschil blijven maken”, aldus De Jong, die wel zorgen heeft over de arbeidsmarkt: “Zijn er nog genoeg mensen die logistiek leuk vinden en dit relatief zware werk willen doen? Om hier op voor te sorteren, worden repeterende taken steeds meer door machines overgenomen.”

Werk wordt technischer

De verregaande automatisering heeft effect op het werk van de orderpicker. Het werk wordt technischer en volgens De Jong is de ‘gewone magazijnbediende’ er al bijna niet meer bij: “De competenties van logistiek personeel veranderen. In het dc in Nieuwegein werken al 80 mensen met een technische opleiding. Wij proberen die affiniteit met techniek en robotisering ook te toetsen bij de werving.”

In de WT Podcast vertelt Karel de Jong verder over de veiligheid op de werkvloer en de testcapaciteit die Jumbo heeft ingekocht om zijn magazijnmedewerkers sneller te kunnen testen op het coronavirus. De Jong: “Als een dc een brandhaard wordt, dan zijn we ver van huis. Wij zitten er daarom dichter dan dicht op als het gaat om het testen en het naleven van de coronamaatregelen. Het kan ook niet anders.”

Beluister hier de aflevering

Abonneer je op de podcast

Je kunt je gratis abonneren op de WT Podcast. De podcastserie Mens&werk, een initiatief in samenwerking met ondernemersvereniging evofenedex, is te beluisteren via Soundcloud en Spotify. Voor vragen of feedback: stuur een mail naar warehousetotaal@eisma.nl

Meer informatie: Witron Engineering B.V.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven