Magazijnautomatisering
Hollister Incorporated

Verhuis je naar een nieuwe locatie, dan wil je liever niet dat de dagelijkse operatie wordt verstoord. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Job Sonke van Hollister Incorporated en Arthur Zondervan van logistiek adviesbureau Groenewout verklappen het geheim van een geslaagd verhuisproject.


Hollister verhuisde zijn Europese dc twee jaar geleden van Etten-Leur naar Oud Gastel, een dorp op acht kilometer rijden van Roosendaal. Het materiaal en de producten werden overgeplaatst van een pand van 11.000 vierkante meter naar een warehouse van 30.000 vierkante meter. Ook het personeel ging mee. “Toen we bekendmaakten dat we gingen verhuizen, waren sommige werknemers gespannen”, legt manager Sonke uit. “Wat betekent dit voor mij? Ga ik mij er thuis voelen? En kan ik straks nog wel op de fiets naar het werk? Dat soort vragen leefden er.”

Een inkijkje in het dc van Hollister.

Tip 1: communicatie is key

Sonke wist de zorgen snel weg te nemen: “We hebben de tijd genomen om de mensen mee te krijgen in het traject en om ze te overtuigen. Voor veel mensen was het ook belangrijk dat ze een bepaalde mate van baangarantie bij Hollister hadden en dat ze hun werk binnen een overzichtelijke afstand konden continueren.” Niet één werknemer haakte af. “Wat essentieel is voor een goede verhuizing, is dat je goed blijft communiceren. Je moet ze in een vroeg stadium betrekken bij de veranderingen die gaan plaatsvinden en daarover moet je ook zo goed mogelijk in overleg blíjven.” Omdat Hollister aan patiënten levert, kon de operatie beslist niet worden stilgelegd. “De producten moeten immers te allen tijde beschikbaar blijven”, aldus Sonke. “We hadden de luxe dat ons nieuwe magazijn slechts vijftien kilometer verderop stond. We hebben de productverhuizing daarom volledig in eigen hand gehad.” In vier weken tijd pendelden de vrachtwagens van het Bredase Nouwens Transport, de vaste transporteur van Hollister, tussen Etten-Leur en Oud Gastel.

Tip 2: breng voorraad in kaart 

Job Sonke

Bij een verhuizing is het volgens Sonke cruciaal om een goed beeld te hebben van de voorraad. Het oude magazijn kan dan eerst worden ‘leegverkocht’ en op het moment dat een schap in het oude dc leeg is, moet het op de nieuwe locatie alweer zijn aangevuld. Om die processen goed te laten verlopen, liet Hollister zijn logistiek doorlichten door Groenewout. Uiteindelijk heeft dat bureau uit Breda aan ‘alles behalve bij de fysieke verhuizing en de implementatie van het WMS’ zijn steentje bijgedragen, zegt ‘Managing Consultant’ Arthur Zondervan. “Wij denken in alles mee. Je moet eerst weten wat onder meer de doorlooptijden en de inkooptijden zijn. En daarna kun je een strategie opstellen.” Voor Hollister had Groenewout al gauw een verhuisstrategie uitgewerkt, vertelt Zondervan. Hollister werkt met ‘landspecifieke producten’. Op een artikel naar Duitsland worden andere labels en bijsluiters geplakt dan wanneer dat product naar Zuid-Amerika moet. Hollister besloot op advies van Groenewout de producten ‘per land’ of landengroep te verhuizen. Van die keuze kreeg Sonke geen spijt: “Het bood ons namelijk de mogelijkheid om de verhuizing in kleine brokjes op te delen.”

Tip 3: verhuizen hoeft niet in één keer 

“Het grootste deel van de verhuizing hebben we in vier weken tijd voor elkaar gekregen. Elk weekeinde hebben we ‘een groep van landen’ verhuisd. Op vrijdag bereidden we de verhuizing van de producten voor en op zaterdag zorgden we dat ze in Oud Gastel in de schappen lagen en draaiden we een test. Zondags bereidden we de orders voor zodat we op maandag niet voor verrassingen zouden komen te staan. Die volgorde hebben we zo de hele tijd kunnen aanhouden.” Omdat de verhuizing weken duurde, vergde die ‘veel energie, aandacht en mankracht’, aldus Sonke: “Maar dit werkte voor ons beter dan dat we de verhuizing in één big bang.


Meer informatie: Groenewout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven