Magazijnautomatisering

Bunzl heeft een nieuw distributiecentrum in gebruik genomen. Dit warehouse van 21.300 vierkante meter staat in Arnhem en wordt gebruikt voor de distributie van verpakkingen en disposables voor onder meer de zorg, foodservice, overheid, schoonmaakindustrie en retail. Denk hierbij aan taart- en gebaksdozen, pizzadozen, hamburgerbakjes, opvulmateriaal, afvalzakken en poetspapier.

Omzet: 10 miljard euro

Bunzl is marktleider op het gebied van verpakkingen en wegwerpproducten. De omzet is de afgelopen tien jaar verdubbeld tot een bedrag van circa tien miljard euro. 

De komende jaren wil Bunzl doorgroeien. Retail en industrie leveren verpakkingsmaterialen aan talloze bedrijven in Nederland; van supermarkten en warenhuizen tot industriële bakkerijen en logistiek dienstverleners. Met 126 collega’s worden deze activiteiten vanuit dc’s in Arnhem en Waalwijk uitgevoerd.

Verschillende locaties niet efficiënt

Door de snelle groei werd de afgelopen jaren een groot deel van de voorraad op een externe locatie ondergebracht. Het leveren vanuit verschillende dc’s bleek inefficiënt en daarom was nieuwbouw gewenst. Het nieuwe pand telt 27.000 palletplaatsen; daarvan zijn er nu 19.000 bezet. 

Wilbert van Wachtendonk, Managing Director: “Onze branche gaat steeds meer richting 24-7 levering. Wij werken business to business, dus we hoeven nog niet dag en nacht te leveren. Maar we gaan wel onze besteltijden verlengen om daarmee het bestelgemak voor onze klanten te verhogen.”

Bunzl opereert sinds afgelopen zomer in het nieuwe magazijn. De nieuwe locatie is slimmer en efficiënter ingericht, stelt Reesink Logistic Solutions, de totaalleverancier die een gedeelte van de inrichting voor zijn rekening heeft genomen. 

Kortere looptijden

Er zijn brede gangen en grotere stellingplekken waardoor pallets met afwijkende formaten gemakkelijk verwerkt kunnen worden. Door de nieuwe indeling zijn de looptijden korter en is er minder intern transport, zegt Van Wachtendonk: “We hebben mobiele werkstations ingericht en een deel van het orderpickingproces is geautomatiseerd door de aanschaf van paternosters.”

“Het aantal manuele handelingen bij orderpicking is daarmee drastisch afgenomen. Je moet je voorstellen dat we voor supermarkten per winkel de orders sorteren op een rolcontainer. Denk aan een pallet vol broodzakken maar ook een schoonmaakborstel of zeem. Automatisering helpt ons om sneller en foutloos te werken.” 

Ruimte voor groei

Door deze kleine mechanisatiestap kan de piekdrukte die er op maandag en dinsdag is, opgevangen worden. Daarnaast is er ruimte voor twintig tot dertig procent groei zonder extra personeel aan te nemen.

Automatisering is de toekomst

Bunzl en Reesink Logistic Solutions hadden nog meer ‘efficiencyslagen’ kunnen maken, maar waren beperkt in de tijd. 

“Wij brengen nu nog de materialen naar de medewerkers, maar ook dat kan in de toekomst geautomatiseerd worden zodat de producten naar de mensen komen.” 

Daarnaast blijft er constante druk op de prijzen. Automatisering is daarom essentieel voor Bunzl. “Het brengt de kosten omlaag en gaat ons foutreductie opleveren. Reesink Logistic Solutions is specialist en denkt mee met logistieke processen. Er worden verbeteringen voorgesteld waar wij niet om hadden gevraagd maar die wel buitengewoon interessant zijn. We hopen daarin de komende jaren te kunnen blijven samenwerken”.

Meer informatie: Reesink Logistic Solutions

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven