Magazijnautomatisering
Om de efficiency te maximaliseren en de snelheid in het warehouse te verhogen is een naadloze samenwerking tussen WMS en WCS essentieel

Een gesynchroniseerde en naadloze samenwerking tussen WMS en WCS is een van de kritische succesfactoren in het optimaliseren van magazijnoperaties. Om zo’n naadloze integratie mogelijk te maken voerde WMS-leverancier Manhattan Associates enkele wijzigingen door in zijn WMS-oplossingen.

De basisfunctie van ieder magazijn is het bieden van een efficiënte manier om voorraden op te slaan en bestelde goederen tijdig naar het volgende punt in de supply chain te verzenden. De systemen in het magazijn zijn dan ook ontworpen om een efficiënte en accurate distributie van goederen mogelijk te maken door het optimaliseren van de manier waarop personeel, voorraad en apparatuur worden beheerd en aangestuurd.

Het warehouse management systeem (WMS) richt zich op de eerste twee; het optimaliseren van de manier waarop bestellingen, voorraad en mensen worden ingezet om in te spelen op de veranderende vraagpatronen. Een warehouse control systeem (WCS) richt zich op het optimaal gebruik van de beschikbare mechanisering en controleert dit op een geïntegreerde wijze.

In de praktijk zal er enige overlap zijn tussen wat het WMS en het WCS aanbieden

Naadloos essentieel

In de praktijk zal er enige overlap zijn tussen wat de twee grote systemen aanbieden. Bovendien is er discussie over de noodzaak van beide typen systemen bij bepaalde operaties. Het is echter een algemeen aanvaarde opvatting dat de noodzaak tot aanwezigheid van zowel een WMS als een WCS groter wordt naarmate de supply chain complexer is en er meer druk in de keten ontstaat.

Met de voortdurende groei van e-commerce hebben bijvoorbeeld retailers niet alleen moeite om hun concurrentie bij te houden, maar ook hun klanten. De noodzaak om gelijktijdig in verschillende verkoopkanalen actief te zijn zorgt ervoor dat retailers op zoek gaan naar alle mogelijke manieren om snelheid en efficiency van de warehouse activiteiten te verhogen.

Om de supply chain operaties te optimaliseren, de efficiency te maximaliseren en de snelheid in het warehouse te verhogen, is een naadloze samenwerking tussen WMS en WCS essentieel. In de praktijk is dit volgens WMS-leverancier Manhattan Associates echter niet altijd even eenvoudig. “De systemen zijn gebouwd om verschillende problemen op te lossen en worden gebouwd door verschillende softwareleveranciers”, licht Urban van Loon, senior business consultant bij Manhattan Associates, toe. De laatste jaren hebben de nieuwste ontwikkelingen de integratie aan beide zijden echter sterk verbeterd, waardoor de flexibiliteit is gestegen en de implementatiekosten zijn gedaald.

Flexibel configureerbaar

De nieuwste ontwikkelingen hebben de integratie tussen WMS en WCS sterk verbeterd, waardoor de flexibiliteit is gestegen en de implementatiekosten zijn gedaald

Van Loon licht de belangrijkste doorontwikkelingen in de WMS oplossingen van Manhattan Associates toe: “In een traditionele aanpak stuurt een WMS op vooraf bepaalde punten in de workflow een bericht naar een extern systeem, zoals een WCS, via een eveneens vooraf vastgesteld communicatieprotocol. Dat proces hebben we nu anders vormgegeven, waardoor het systeem steeds flexibeler te configureren is en er zelfs geen programmeur meer nodig is om het systeem te koppelen aan een WCS.”

Standaard bevat het WMS van Manhattan Associates een groot aantal ‘triggermomenten’ om berichten te sturen naar of te ontvangen vanuit het WCS. Per situatie kunnen deze bovendien worden uit- of aangevinkt. Daarnaast is het communicatieprotocol vrij te kiezen per bericht. ”Voor realtime communicaties is bijvoorbeeld een ander protocol nodig dan voor het communiceren op vooraf ingestelde momenten. Als eigenaar van de systemen kies je het protocol dat het beste past bij een specifieke inzetsituatie, of dat de leverancier van het WCS prefereert”, legt Van Loon uit.

Het derde aspect dat de flexibiliteit van het configureren bevordert, is de mogelijkheid om de inhoud van de berichten (velden, volgorde etc.) volledig naar wens in te stellen; de zogeheten message-mapping-rule-configuration module. Per bericht kan worden bepaald welke data naar het WCS worden gestuurd.

Lagere kosten

Dankzij de genoemde mogelijkheden nemen de implementatietijd en het risico van het project af en dalen ook de implementatiekosten. De besparing op de implementatiekosten is uiteraard afhankelijk van het project en wordt door de consultant geschat op 10 tot 30%. Bovendien stijgt de flexibiliteit bij toekomstige uitbreiding of wijzigingen in het proces, onder meer doordat de programmeercodes in het WMS niet meer hoeven worden aangepast. “Al met al zorgen de ontwikkelingen ervoor dat de Total Costs of Ownership (TCO) dalen”, aldus Van Loon.

Of er in de toekomst nog meer rek zit in de ontwikkeling van het WMS, moet blijken. Van Loon: “Er zullen altijd ontwikkelingen zijn waardoor je als leverancier wordt getriggerd. Zo zie je dat door de groei van e-commerce andersoortige mechaniseringsystemen worden ontwikkeld, zoals robotachtige omgevingen waarin de picklocaties naar de orderverzamelaars worden bewogen. Ik kan me voorstellen dat er in de toekomst nog meer standaard triggers aan het systeem worden toegevoegd om ook die operatie optimaal te ondersteunen. Maar tot grote wijzigingen zal dat waarschijnlijk niet leiden. De architectuur voor het WMS ligt er en kent ook geen limiet voor bijvoorbeeld een nog snellere operatie.”

Een WCS richt zich op het optimaal gebruik van de beschikbare mechanisering en controleert dit op een geïntegreerde wijze

Valkuilen

Wel is er nog steeds een aantal valkuilen, zoals een onvoldoende goede afstemming en afbakening van verantwoordelijkheden in de ontwerpfase. Even belangrijk is het dat er voldoende tijd wordt ingepland voor het testtraject, iets dat in de praktijk niet altijd het geval is, weet Van Loon. Een goed testtraject begint met de zogeheten ‘logische test’, waarbij de uitwisseling van berichten wordt getest zonder dat er daadwerkelijk iets op de vloer gebeurt. Daarna volgt de integratietest en tot slot zou er voldoende tijd moeten zijn voor het echte business testen, waarbij de keygebruikers de systemen testen op onder andere robuustheid. “Maar die laatste wordt in de praktijk vaak vergeten”, aldus Van Loon.

Meer informatie: Manhattan Associates

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven