Magazijnautomatisering

Digitalisering, cloudtechnologie en e-commerce maken dat de WMS-markt in 2019 een nieuwe fase ingaat. Leveranciers van warehousemanagementsystemen investeren in hun pakketten om de flexibiliteit te kunnen bieden die vandaag de dag zo nodig is in de logistiek. Bestaande pakketten gaan dus op de schop. Hiernaast introduceren WMS-leveranciers nieuwe implementatiemethoden zodat hun pakketten sneller en met minder risico in gebruik kunnen worden genomen. Dat concludeert WMS-expert Jeroen van den Berg.

Van den Berg doet al jaren onderzoek naar WMS-systemen en is auteur van het boek Highly Competitive Warehouse Managementwaarin hij een antwoord probeert te geven op de vraag hoe het kan dat sommige distributiecentra top presteren terwijl veel andere warehouses dagelijks worstelen om de goederen de deur uit te krijgen.

Namens WMS-vergelijker ‘wms-software.eu’ onderzocht Van den Berg de pakketten die in de Benelux worden aangeboden. Dit zijn volgens Van den Berg de tien trends op WMS-gebied voor dit jaar.

Wat is een WMS-systeem precies? Bekijk hier een video van Actemium Logistiek.

1.   Digitalisering

Ondernemingen vervangen hun WMS-pakketten door moderne varianten. Bestaande software biedt namelijk onvoldoende bruikbare data en vraagt veel handmatige bijsturing. Vooral groothandels investeren in WMS. Ook is er een stijgende vraag vanuit e-commerce.

2.   Krapte op de markt

WMS-aanbieders hebben moeite om aan de toegenomen vraag te voldoen. Het is lastig om nieuwe medewerkers te vinden waardoor wachttijden oplopen.

3.   Versnelde implementaties

WMS-leveranciers zoeken manieren om hun pakketten sneller te implementeren. Het gebruik van templates en de agile scrum-aanpak zijn populaire alternatieven.

4.   Zelf WMS inrichten

Pakketten bieden steeds meer mogelijkheden om zelf de inrichting aan te passen aan de eigen wensen na afloop van de implementatie. Hierdoor ben je minder afhankelijk van leveranciers. Het scheelt tijd en geld en het maakt je een stuk flexibeler.

5.   Nieuwe aanbieders

De toegenomen vraag naar WMS biedt kansen voor nieuwe aanbieders. Buitenlandse WMS-aanbieders komen met bestaande pakketten naar ons land en lokale partijen verschijnen met nieuwe moderne pakketten op de markt.

6.   Cloud

Cloudtechnologie lijkt door te breken in magazijnen. Al is de magazijnwereld nog wat schuchter; steeds meer bedrijven kiezen voor de flexibiliteit van cloudsoftware. Inmiddels is de helft van de WMS-pakketten via de cloud leverbaar.

7.   Android

Microsoft heeft aangekondigd eind 2019 de ondersteuning van Windows Mobile te staken. WMS-leveranciers kiezen daarom massaal voor Android als vervangend besturingssysteem voor RF-terminals. Reeds 86 procent van de pakketten is ‘over’.

8.   Continue updates

Een belangrijk voordeel van de cloud is dat leveranciers hun software regelmatig automatisch actualiseren naar nieuwe versies. Inmiddels biedt achttien procent van de pakketten deze service.

9.   Software-abonnementen

Ook prijsmodellen van WMS-pakketten gaan op de schop. Veel leveranciers gaan over van een prijsmodel waarbij je vooraf software aanschaft naar maandelijkse abonnementen. Dit verlaagt de initiële investering.

10.  E-commerce features

E-commerce vraagt nieuwe logica en werkwijzen in het magazijn. Leveranciers voegen nieuwe pick- en packmethoden aan hun pakketten toe en zorgen voor meer flexibiliteit in het verwerken van grote aantallen orders met korte doorlooptijden.

Wat is wms-software.eu?

wms-software.eu is een onafhankelijk selectieportal voor WMS in de Benelux. Het online portal is een initiatief van Jeroen van den Berg Consulting, het adviesbureau van Jeroen van den Berg.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven