Magazijnautomatisering

Bedrijven die niet meegaan in de trend van automatisering, verliezen de ratrace in de steeds concurrerender wordende intralogistiek. Althans, dat is de algehele opvatting. Wie niet automatiseert, valt af. Dmitry Ellin van SSI Schäfer is een iets andere mening toegedaan. Voor het Duitse magazine LOGISTRA ontkracht hij zes mythes.

Ellin ontkent zeker niet dat magazijnautomatisering zijn voordelen kan hebben: een hogere efficiëntie en snelheid bij de orderverwerking, minder kosten en minder (pick)fouten. Desondanks hoeft automatisering niet in iedere situatie de oplossing te zijn. 

Mythe 1: Iedereen heeft geautomatiseerde processen nodig

Voor de toekomst lijkt het voor bedrijven haast noodzakelijk om in al hun logistieke centra volledig geautomatiseerde systemen te implementeren. Maar die vlieger hoeft niet altijd op te gaan, zegt Ellin. Met een klein assortiment of een kleine opslagcapaciteit is een handmatige of een semi-geautomatiseerde oplossing soms een betere keuze. Vooral wanneer je bedrijf geen uitbreidingsplannen heeft, kan het efficiënter zijn om kleine orders semi-handmatig of handmatig te verwerken. 

Mythe 2: Automatisering van alle processen kost veel tijd

Het volledig automatiseren van een magazijn lijkt tijdrovend. Plannen maken, ontwerpen, installeren, testen, enzovoort. Automatiseren terwijl de logistieke operatie doorloopt, kan eveneens bijzonder lastig zijn. Ellin raadt daarom aan om de bedrijfsplannen en de verwachtingen te vergelijken met de logistiek die zich al in de projectplanningsfase bevindt. Zo kan je een duurzaam evenwicht vinden tussen het moderniseren van de bestaande locatie en een eventueel nieuw pand. 

Dmitry Ellin is sinds augustus 2014 ‘Head of Pre-sale’ bij SSI Schäfer in Moskou.

Mythe 3: Automatisering leidt tot minder controle van het proces

Integendeel, zegt Ellin. Automatisering leidt met behulp van software tot méér controle. De logistieke software bewaakt de processen en visualiseert gedetailleerde informatie over de beschikbare producten. Het visualiseert daarnaast de materiaalstroom, laat belangrijke prestatie-indicatoren zien en biedt uitgebreide besturingsopties aan.

Mythe 4: Automatisering vereist veranderingen personeel

Automatisering of een modernisering van het magazijn levert niet per se extra kosten op. Ook kost het trainen van medewerkers niet meer tijd of moeten er per se mensen weg, schrijft Ellin. In de eerste plaats zijn geautomatiseerde logistieke processen eenvoudig te gebruiken en snel te begrijpen dankzij onder meer gebruiksvriendelijke interfaces. Uitgebreide training is dus niet nodig en je hebt dus ook niet enkel alleen ervaren personeel nodig. Bijkomend voordeel is volgens Ellin dat door een geautomatiseerde kwaliteitscontrole het aantal pickfouten afneemt.

Mythe 5: Alle processen integreren in één systeem is te moeilijk

Wanneer je kiest voor bijvoorbeeld een sterk geautomatiseerd opslagsysteem, wordt de migratie van gegevens volgens Ellin vaak verwaarloosd. Als een bedrijf handmatige of semi-geautomatiseerde systemen voor het voorraadbeheer gebruikt, dan is er waardevolle informatie beschikbaar. De migratie van die gegevens moet met een analyse goed worden voorbereid. En als een bedrijf al een magazijnbeheersysteem gebruikt, verloopt de integratie veel soepeler en sneller. Het integreren van processen hoeft dus niet te moeilijk te zijn.

Mythe 6: Automatisering is altijd te duur

Op het eerste gezicht lijken de kosten van geautomatiseerde oplossingen hoger te liggen dan die van handmatige systemen. Ze brengen echter een hogere ROI met zich mee waardoor de kosten vaak al binnen drie tot vijf jaar kunnen worden terugverdiend. Automatisering is een investering in de toekomst en kwaliteit moet leidend zijn, betoogt Ellin. Inferieure kwaliteit kan op de langere termijn immers leiden tot kostbare stilstand of tot andere kosten. Afhankelijk van de bedrijfsstrategie wordt vaak een geleidelijke integratie van geautomatiseerde systemen aanbevolen, weet Ellin. Investeringen en procesmodernisering zullen dan geleidelijk plaatsvinden en de prestaties zullen langzaamaan toenemen. 

Meer informatie: SSI Schäfer B.V.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven