Als groothandel dropshipping leverancier worden • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Als groothandel dropshipping leverancier worden


Het aantal webwinkeliers dat kiest voor dropshipping is de afgelopen jaren fors gestegen. Als groothandel biedt deze ontwikkeling ook de nodige kansen. Mits je erin slaagt om je onderneming hierop in te richten. Waar moet je zoal aan denken en hoe voorkom je dat je in de meest gemaakte valkuilen stapt?

Het fenomeen dropshipping, waarbij je als leverancier of groothandel het product direct naar de eindconsument stuurt, zit al een tijdje in de lift. In eerste instantie waren het vooral Aziatische bedrijven die dit aanbieden. Inmiddels zijn er ook steeds meer Europese dropshipping-leveranciers. Sommigen leveren alleen aan vaste relaties, anderen stellen hun assortiment open voor een breed publiek.

Dropshipping om afzetmarkt te vergroten

Als groothandel is het niet fijn om afhankelijk te zijn van enkele afnemers, omdat het je erg afhankelijk maakt. Door dropshipping aan te bieden, kun je de risico’s spreiden. Bovendien kun je je afzetmarkt (enorm) vergroten. Meer mensen maken kennis met jouw assortiment, waardoor dit de omzet een (flinke) boost kan geven.

Ben je schaalbaar en flexibel genoeg?

Voor elk bedrijf is het belangrijk om vraag een aanbod met elkaar af te stemmen. Wanneer je al een tijdje samenwerkt met bepaalde afnemers, kun je meestal vrij goed inschatten wat zij zullen bestellen. Bij dropshipping verloopt de verkoop wat grilliger. Naast dat je te maken hebt met veel meer afnemers, zijn de ordervolumes vaak een stuk kleiner.

Dit betekent dat dat je als dropshipping-leverancier een stuk flexibeler moet zijn. Waar je als groothandel gewend was om te werken met hoge ordervolumes, kan het goed zijn dat een dropshipper slechts één of enkele items bestelt. Tegelijkertijd gaat het aantal bestellingen omhoog, waardoor je te maken krijgt met veel meer handelingen. Wil je dropshipping aanbieden, dan is het goed om te bedenken of jouw organisatie deze pieken goed kan opvangen.

Waar gaan de retouren naartoe?

Verstuur je naar bedrijven, dan ben je niet verplicht om artikelen terug te nemen. Het wettelijke retourrecht geldt immers alleen voor consumenten. Als dropshipping-leverancier lever je wel aan consumenten, waardoor je vroeg of laat te maken krijgt met retouren. Hier zijn twee oplossingen voor: je ontvangt zelf de teruggestuurde artikelen of draagt deze verantwoordelijkheid over aan de webwinkelier.

Verpakking: whitelabel of eigen verpakkingen?

Je kunt voor de dropshipping-zendingen gebruikmaken van je eigen verpakkingsmaterialen. Maar de meeste dropshipping-webwinkels willen liever een whitelabel-levering, waarbij het voor de consument niet meteen duidelijk is dat de order afkomstig is vanuit een groothandel.

Voordat je dropshipping-ondernemers aansluit, is het dus goed om eerst na te denken wat je zelf wilt aanbieden. Misschien heb je helemaal geen zin in uitzonderingen en wil je gewoon al je zendingen op dezelfde manier verpakken.

Verzendkosten en levertijden

Ook zal je afspraken moeten maken over de verzendkosten. Zijn deze opgenomen in de verkoopprijs worden die apart gerekend? Daarnaast is de levertijd belangrijk. Waar een levertijd van (minimaal) enkele dagen voor een webwinkelier misschien heel acceptabel is, willen de meeste consumenten hun aankoop zo snel mogelijk in huis hebben. En het is aan jou om hiervoor te zorgen.

Aandachtspunten bij dropshipping

Is het voor jou lastig om op te schalen en komen de orders later aan bij de consument dan de webwinkelier had beloofd, dan schaadt dit zijn reputatie. Gebeurt dit vaker dan eens, dan is de kans groot dat hij voortaan liever met een andere leverancier in zee gaat.

Een ander aandachtspunt is dat je bij dropshipping te maken hebt met veel meer verschillende adressen dan wanneer je het beperkt tot zakelijke afleveradressen. Hierdoor is de kans groot dat je het niet redt met je huidige verzendcontract(en).

Naast een flinke toename in het aantal adressen is de kans groot dat ook de manier van verzenden anders is. In plaats van een palletzending zal je (brievenbus)pakketten moeten versturen. Dit vraagt om een heel ander verzendcontract en wellicht zelfs om een andere vervoerder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven