Nederlands grootste e-commercebedrijven: bol.com ongenaakbaar, Albert Heijn passeert Coolblue • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Nederlands grootste e-commercebedrijven: bol.com ongenaakbaar, Albert Heijn passeert Coolblue


Bol.com is andermaal het allergrootste e-commercebedrijf van Nederland qua omzet. Albert Heijn heeft Coolblue ingehaald.

bol.com veruit de grootste

Het is eenzaam aan de top van grootste e-commercebedrijven van Nederland. Bol.com, dat dit jaar een zwaar geautomatiseerd warehouse opende, prijkt andermaal op 1 en is de concurrentie ver vooruit met 4,1 miljard euro omzet. Een forse stijging ten opzichte van een jaar eerder. Zo blijkt uit de jaarlijkse Top 100 van Twinkle.

Coolblue en Albert Heijn

Die groei laten alle top 10 spelers zien die stuivertje wisselen met elkaar. Coolblue groeide met 11% naar 1,57 miljard euro, maar dat was net niet genoeg om de tweede positie vast te houden. Albert Heijn groeide met ruim 30% naar 1,6 miljard euro online omzet. De supermarkt is al enkele jaren bezig met een snelle klim in de top-10.

Top 10

Ahold Delhaize bezet nu zowel de eerste als de tweede positie van de Twinkle100. Ook Jumbo en Picnic groeien en behouden posities 7 en 8. Amazon staat dit jaar op de vierde plaats in de lijst; de online gigant zag naar schatting 1 miljard euro op het platform omgaan. Zalando en Wehkamp zakken beide een positie. Apple en Ikea maken de top-10 compleet.

Flitsbezorgers

In 2021 werd er op het gebied van e-commerce weinig nieuws zo breed uitgemeten in de media als de opkomst van flitsbezorgers, die het overigens steeds lastiger krijgen door lokale wetgeving. Gorillas, Flink, Getir en Zapp* streden in 2021 om wie het snelst marktaandeel kon veroveren. Alle vier maken voor het eerst hun opwachting in de Twinkle100, maar slechts twee haalden de top-100: Gorillas staat op 67 en Flink op 85.

Platformen

Een aanzienlijk aandeel van de online aankopen in Nederland vindt plaats op platformen – volgens de Marketplace Monitor 2021 (Multiscope en HvA) is dat zelfs zo in 55 procent van de aankopen. Tot deze editie werden platformen alleen opgenomen in de Twinkle100 wanneer hun omzet primair uit eigen verkopen afkomstig was; daarmee ging de lijst echter voorbij aan een sterk groeiend aandeel online transacties. Om die reden worden nu ook platformen in de lijst opgenomen waarop voornamelijk externe verkopers actief zijn. Hierdoor komen eBay, AliExpress en Wish nieuw binnen in de top-100 en maken enkele Nederlandse platformen als Winkelstraat, V&D en Otrium voor het eerst hun opwachting in de ranking.

* Zapp trok zich in 2022 terug uit Nederland, maar staat in deze Twinkle100 met zijn omzet over 2021.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven