Corona

Hoe run je een magazijn en bescherm je de medewerkers aan de conveyor, tussen de stellingen en op de heftruck? Wearables kunnen uitkomst bieden, vertelt J.P. Gownder van het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Forrester Research. Hij voorspelt een flinke toename aan wearables en persoonlijke beschermingsmiddelen voor mensen in de logistiek. 

Omdat het ‘onwaarschijnlijk’ is dat we binnenkort een vaccin hebben voor het coronavirus en de economie en logistiek toch door moeten blijven draaien, moeten bedrijven in de ogen van Gownder ‘proactief’ zijn. Wearables zouden uitkomst kunnen bieden, vindt Gownder.

Steeds meer coronapiepers

Ze duiken in steeds meer warehouses op: wearables die werknemers waarschuwen wanneer ze te dicht bij elkaar komen. Een bedrijf dat dergelijke apparaten maakt, is Proxxi. Dit Canadese bedrijf ontwikkelde een polsband om werknemers ‘te beschermen voor letsel door elektrocontact en elektrocutie’, vertelt CEO Campbell Macdonald in een interview met Supply Chain Dive

Stuur een vlog in naar warehousetotaal@eisma.nl!

Wie is besmet en wie niet?

Na de virusuitbraak kreeg Macdonald de vraag of de polsband ook zo ingesteld kan worden dat-ie aangeeft of collega’s te dicht in de buurt komen. Daarom heeft Proxxi nu de Halo ontwikkeld. Die band geeft niet alleen een signaal af wanneer de social distancing niet wordt gerespecteerd, maar trackt ook welke werknemers zijn blootgesteld aan of positief hebben getest op het virus. 

Van brillen tot badges

Ford test momenteel horloge-achtige wearables die zoemen wanneer werknemers te dicht bij elkaar in de buurt komen. Bij dit soort wearables hoeft het heus niet alleen te gaan om polsbandjes, vertelt Albert Titus, voorzitter van de afdeling biomedische technologie aan de Universiteit van Buffalo. Het kan ook gaan om helmenbrillen, gehoorbescherming, badges en zelfs laarzen die op het werk worden gedragen. 

Hoe zit het met de privacy? 

Wearables kunnen constant toezicht houden op de gezondheid van werknemers. Maar de vraag is: hoe ver kan men gaan om bijvoorbeeld de temperatuur van magazijnmedewerkers te meten, zonder privacyregels te schenden? 

Ifeoma Ajunwa, assistent-professor arbeidsrelaties aan Cornell’s ILR School en auteur van het boek ‘The Quantified Worker’, maakt zich zorgen. Hij denkt dat wearables ook gebruikt zouden kunnen worden om een werknemer te waarschuwen als-ie naar een verkeerde picklocatie loopt, om zo de productiviteit te verhogen. 

En als een polsbandje zoemt, hoe sterk is die zoom? “Is het pijnlijk? Er zijn veel onbeantwoorde vragen”, aldus Ajunwa. “Als we de weg inslaan om wearables te gebruiken, dan is het de vraag hoe ver we kunnen gaan. Wat zijn precies de wetten om werknemers te beschermen en hoe worden alle gegevens gebruikt?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven