Corvus Solutions is een logistiek adviseur die logistieke bedrijven helpt om hun werkmethodes te verbeteren, om de infrastructuur aan te passen, hen te helpen bij de implementatie van AGV’s, en zo meer. Meer en meer bedrijven melden zich tijdens de coronacrisis bij het Belgische bedrijf om van gedachten te wisselen over hun vraagstukken, vertelt eigenaar Jurgen Geys in een video-interview met Warehouse Totaal (zie video beneden).
Iedereen wil automatiseren
Iedereen is volgens Jurgen Geys op zoek naar ‘oplossingen’. Dat geldt niet alleen voor de grote spelers die budgetten hebben om flinke automatiseringsslagen te maken, maar ook voor het midden- en kleinbedrijf. “Ook die bedrijven zeggen: we proberen gas te geven. Er is duidelijk wat aan het bewegen. Natuurlijk, ze proberen de prijs te drukken door zoveel mogelijk zelf te doen, maar dat is logisch.”
Welke vragen worden er het meest gesteld vanuit de logistieke markt?
Autonoom rijdende voertuigen
Jurgen Geys: “Momenteel kijken en vragen de grote logistieke spelers naar automatisering als zijnde AGV’s of AMR’s die de repetitieve taken vlot kunnen overnemen van operators, vooral ook omdat er een schaarste is op de markt van heftruckbestuurders met de nodige kennis en accuraatheid.”
Robotica
“Robotica is tevens één van die zaken waarbij wij kijken met onze eigen engineers voor klanten hoe robotica een win-win kan zijn voor de onderneming. Hier werken wij samen met bedrijven die high-end oplossingen leveren zoals computer vision gebruik makend van object herkenning zodat bijvoorbeeld een orderpicking kan worden
voorzien door robotica.”

Procesoptimalisering
“Maar ook vanuit de KMO, de kleinere of middelgrote ondernemingen krijgen we vragen rond het optimaliseren van logistieke processen om deze zo lean mogelijk te maken. Via WMS en TMS- systemen zijn logistieke spelers en transporteurs voorzien van digitale oplossingen waarbij
waardevolle data kan worden verworven.”
Machine learning/AI
“Hier zijn tools als machine learning AI van toepassing om de procesoptimalisering op gebied van planning te implementeren. Het just-in-time principe toe te passen door de inzet met AI en zo predictie te doen zodat operators kunnen worden ingepland wanneer nodig. Op deze wijze besparen bedrijven veel en kunnen ze die budgetten spenderen aan andere automatisering en blijven ze vernieuwen en zijn ze Future Proof.”
Wat zijn de effecten van de coronacrisis op de mate van automatisering en robotisering in de logistiek? Met andere woorden: wat wordt de tendens?
“Door de coronacrisis zal automatisering een boost krijgen en gaan bedrijven nu inzetten in die technologie om enerzijds meer productie terug naar eigen land te halen om op deze manier meer autonoom te kunnen blijven functioneren wanneer dergelijke situaties als corona zich opnieuw zouden voordoen. Vooral de inzet van kunstmatige intelligentie gaat bedrijven meer ‘smart’ maken en zal kostenbesparend werken doordat rapportering geautomatiseerd zal verlopen. Deze tendens van AI is even belangrijk als de inzet van de computer zoveel jaar geleden, iets wat onmisbaar zal zijn en noodzakelijk voor onze economie.”
“Robotisering zal binnen de operationele werking van de logistiek ervoor zorgen dat de werking 24/7 kan worden voorzien, volledig geautomatiseerde DC’s zullen tegen 2030 de norm worden, alle menselijke handelingen zullen worden overgenomen. Dit maakt dan ook dat men nu in de opleiding in de scholen dringend moet inzetten op automatisering en dit mee op te nemen zelfs al in de lagere school. Wat voor de meeste gezinnen nu al als normaal wordt beschouwd zoals het gras maaien, stofzuigen via een robot zo zal de werking van bedrijven worden. Een deel van de logistieke operatoren kan zich dan ook omscholen naar operator of diagnose steller wanneer er alsnog moet worden opgetreden bij storingen of dergelijke. Want automatisering zal niet kunnen zonder de mens,
zij zullen zij aan zij worden ingezet om samen te werken.”

Gaan meer bedrijven in zee met AGV’s of andersoortige robots of gaan we juist een afvlakking van deze trend zien?
“De inzet van AGV’s zal zich nog verderzetten maar we zien nu toch dat er vraag is naar de mogelijkheden van AMR’s daar deze laatste geen specifieke facilitaire aanpassing vergen om deze in te zetten. AMR’s maken namelijk
gebruik van camera’s die een mapping creëren van de omgeving waar ze worden ingezet, daar waar AGV-systemen nu nog gebruik maken van reflectoren om de positionering te bepalen in een magazijn. Vandaar dat een AMR zo goed als plug-and-play is, wij kennen bedrijven die dit type robotica via een lease systeem ter beschikking stellen. AGV’s worden natuurlijk ook nog verder ontwikkeld en andere sensoren worden geïmplementeerd zoals 3D-camera’s om de positionering sneller te bepalen in gangen en om zo accurater te werken dan met de conventionele sensoren als lasers en dergelijke.”
Hoe kijk jij aan tegen de vraag hoe logistieke bedrijven de veiligheid in hun warehouse kunnen waarborgen? Met andere woorden: hoe lastig is het om de anderhalvemetermaatregelen in acht te blijven nemen en om tegelijkertijd de operatie te laten doorgaan?
“Het vergt een hele aanpassing en vooral structuur om de maatregelen, ten eerste te integreren maar ook verder blijven na te leven voor bedrijven. Er bestaan dan ook allerhande tools en middelen om dit te realiseren. Zelf kom ik uit de wereld waarin structuur de norm is, jaren ben ik ondergedompeld in de wereld van Toyota en heb ik kennis gemaakt met bijvoorbeeld Kaizen, Genchi Genbutsu om zo volgens The Toyota Way te werken.”
“Bedrijven doen hun uiterste best en luisteren graag naar de tips die we meegeven, zoals het ontsmetten van handscanners en het stuur van een heftruck na een shift. Wanneer operatoren alsnog niet in de mogelijkheid zijn om bijvoorbeeld orderpicking bij grotere en zwaardere
objecten alleen te handlen dan zijn er mondmaskers die een veilige uitkomst bieden. Zelf werken we nu aan een tool die via slimme tags, die verbonden worden met een (bestaand) draadloos netwerk waarbij wij via artificiële intelligentie objecten en personen (rekening houdend met GDPR) in kaart kunnen brengen om zo via analyses spaghetti-diagrammen te creëren en optimalisaties door te voeren. Wij kunnen hierbij dan social distancing opvolgen en vooral meten om zo de werkvloer en processen te optimaliseren zodat de risico’s beperkt worden maar eveneens de operationele werking geoptimaliseerd kan worden zoals het optimaliseren van loopmeters van operatoren maar ook van voertuigen.”