Ga naar hoofdinhoud

Samen tillen mag niet meer


De coronamaatregelen kunnen de dagelijkse operatie in het magazijn flink verstoren. Wil je producten van A naar B krijgen en tegelijkertijd anderhalve meter afstand bewaren tot je collega’s, dan zul je mogelijk meer transportbanden moeten gebruiken of heftrucks moeten inzetten. Maar ook samen zware artikelen of dozen tillen zit er even niet meer in. 

Om te voorkomen dat orderpickers tijdens de coronacrisis worden getroffen door rugklachten, biedt Laevo verlichting in de vorm van een exoskelet.

Dit robotpak ondersteunt het bovenlichaam bij bukbewegingen waardoor het de achterkant ontlast. Het is een puur mechanisch systeem, zonder elektronica, en bestaat uit een systeem van bretels, borstplaat, heupriem, buikriem, bilband, smart joint, teller, beenstructuur en beenkappen.

Rogier Barents: “De coronacrisis vraagt om innovatief denken.”

Gerust met pensioen

Het niet meer samen mogen tillen, vraagt volgens Laevo-CEO Rogier Barents om alternatieve oplossingen om toch ergonomisch verantwoord te kunnen blijven werken in opslagomgevingen.

“Wij proberen eraan bij te dragen dat werknemers langer en gezonder kunnen blijven werken en straks zonder problemen met pensioen kunnen op hun 67e. In sommige gevallen kan je niet meer samen tillen, want dan kom je met de handen tegen elkaar. En we kunnen niet verwachten dat iemand die eerder veertig kilo met iemand anders tilde, dat nu in zijn eentje doet.”

“Dat is arbotechnisch ook helemaal niet verantwoord. Deze coronacrisis vraagt om innovatief denken en kan daardoor ook leiden tot een nieuwe businesscase voor bedrijven.”

Hoe ziet die businesscase eruit? 

Barents: “Bedrijven zullen moeten beseffen dat de belasting voor personeel nu toeneemt en dat kan resulteren in meer blessures en uitval. Als je daarom blijft investeren in hulpmiddelen en goed voor je mensen blijft zorgen, dan kom je niet met overbodige kosten te zitten.”

“Ik verwacht dan ook dat managementteams meer prioriteit aan ergonomie zullen geven, hoewel er natuurlijk ook bedrijven zijn die hierin wel stappen willen maken, maar zich eerst even willen focussen op de primaire business in plaats van dat ze uitstapjes gaan maken naar exotische producten zoals de Laevo.”

Doneeractie

Om personen en bedrijven te helpen die het fysiek zwaarder hebben gekregen door de coronacrisis, doneert Laevo een aantal exoskeletten. Hierbij valt te denken aan artsen die moeten opereren, zusters die patiënten moeten omdraaien en aan logistiek dienstverleners die het juist veel drukker hebben gekregen. “We horen graag waar de belasting is toegenomen en waar wij waardevol kunnen zijn. We weten bijvoorbeeld dat op sommige ic’s coronapatiënten iedere twaalf uur moeten worden gekeerd om superinfecties tegen te gaan. Dat is zwaar werk.”

“Daarnaast zijn veel coronapatiënten zwaarder, dus als je een exoskelet draagt, kun je hen beter helpen. En we horen ook graag wat de impact van covid-19 is op de logistiek, want de logistiek dienstverlening blijft voor ons de grootste markt waar we zaken in doen.”

De Laevo’s worden gedoneerd. Daar hoeven jullie niets voor terug? 

“Het klopt dat we de exoskeletten gratis doneren, maar een bedrijf moet wel met een goed verhaal komen. Het mag niet zo zijn dat we een Laevo doneren, dat-ie een maand intensief wordt gebruikt en daarna in de kast belandt. We zullen daarom blijven monitoren of de Laevo goed gebruikt wordt. Ik zou het mij kunnen voorstellen dat er veel animo voor is in de logistiek, want er wordt tijdens de coronacrisis steeds meer online besteld. Dat verhoogt de druk voor de logistiek en zijn leveranciers.”

De Laevo is niet ‘zaligmakend’ voor ieder bedrijf of iedere sector, benadrukt Barents: “We mikken op de mensen die risico lopen om rugklachten te krijgen tijdens hun werk. We willen daarom graag weten hoe we die groepen kunnen helpen, ook om van hen te leren zodat we aan de hand van die tips onze Laevo-skeletten kunnen verbeteren.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven