Corona

Het hangt van de logistieke operatie af, maar op een magazijnvloer lopen vaak meerdere personeelsleden rond. Operators, orderpickers, heftruckchauffeurs en zo meer. In veel warehouses wordt keurig de anderhalve meter afstand tot elkaar gehouden, maar is het eigenlijk verplicht om je te laten testen? 

Het antwoord daarop is simpel: nee. Alleen als je klachten hebt, zoals een loopneus of hoestbuien, kun je je sinds 1 juni laten testen. En dat geldt dus ook voor alle personeelsleden in het distributiecentrum. Een afspraak is te maken via het telefoonnummer 0800-1202 of via het systeem DigiD. 

Zelftesten zijn verboden

Wil een warehousemanager het zekere voor het onzekere nemen en zijn personeel testen op het coronavirus, dan kan dat dus eigenlijk niet. Ook zelftesten zijn verboden door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd. Zelftesten kunnen namelijk een foutief resultaat opleveren, positief of negatief. 

Als een personeelslid zich grieperig voelt, dan stuur je die persoon natuurlijk meteen naar huis om de kans op besmetting te verkleinen. En houden de klachten aan, dan kun je het desbetreffende personeelslid adviseren om een coronatest te halen. 

Een medewerker test positief: wat nu? 

Heeft een orderpicker of heftruckchauffeur van uw bedrijf positief getest op het coronavirus, neem dan contact op met het RIVM of GGD. Je bent niet verplicht om het nieuws te melden aan de GGD, maar een bedrijfsarts is dat wel. Neem verder maatregelen om de verspreiding van het virus in het dc tegen te gaan. 

Dit zijn de adviezen van de GGD:

  • Informeer de bedrijfsarts/ arbodienst en overleg met de GGD over de te nemen stappen;
  • Stuur de desbetreffende werknemer direct naar huis; de werknemer mag terugkeren indien hij/zij gedurende 24 uur volledig klachtenvrij is;
  • Ventileer de werkruimte(s) waar de werknemer is geweest minimaal een half uur;
  • Reinig en desinfecteer alle contactoppervlakken zoals kassa, toetsenbord, trapleuningen, deurklinken, en dergelijke met alcoholhoudende vloeistof/ doekjes;
  • Noteer met welke personen met de besmette medewerker nauw contact heeft gehad (binnen 1,5 meter en langer dan vijftien minuten). Informeer deze werknemers en laat ze (indien mogelijk) preventief veertien dagen thuiswerken;
  • Doe een geanonimiseerde mededeling aan alle werknemers met daarin onder andere: een extra oproep om alert te zijn op luchtwegklachten en deze te melden, en informatie over de door het bedrijf genomen/te nemen maatregelen. Daarbij is speciale aandacht gewenst voor zorgen bij kwetsbare werknemers.

Medewerkers kunnen weer terug de werkvloer op na een quarantaineperiode van veertien dagen. Dan moeten de ziekteverschijnselen natuurlijk wel over zijn. En als altijd: houd de anderhalve meter afstand in de gaten. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven