Ga naar hoofdinhoud

Hoe FruitMasters investeert in ‘intens geluk’ op de werkvloer

Redacteur Gijs Freriks en Lisette ten Kaate (FruitMasters) Foto: Redacteur Gijs Freriks en Lisette ten Kaate (FruitMasters)

FruitMasters is de grootste fruitcoöperatie van Nederland met een eigen facilitair en logistiek centrum. Jaarlijks worden hier meer dan 200 miljoen kilo aan appels, peren, aardbeien, kersen en frambozen gekoeld, gesorteerd, verpakt en vermarkt. 

Veel uitdagingen

Bij FruitMasters werken dagelijks ongeveer 600 medewerkers, vast en flex. Dit zorgt voor veel dynamiek en ook de coronacrisis brengt allerlei nieuwe uitdagingen met zich mee. Dat vraagt niet alleen veel van de commerciële staf en logistieke operatie, maar ook van de P&O-afdeling, vertelt Lisette ten Kaate in de WT Podcast.

Interne audit

Ten Kaate is sinds het voorjaar van 2017 Manager Personeel & Organisatie bij FruitMasters. Om de twee jaar wordt er een audit uitgevoerd om erachter te komen wat er speelt onder het personeel van de (internationale) fruitcoöperatie. Er wordt voortdurend gewerkt om zowel de procesinrichting als het geven van instructies ongoing te verbeteren.

Zo is onlangs een spreekuur voor zowel de vaste medewerkers als de uitzendkrachten ingesteld, waar vragen over Covid-19 kunnen worden gesteld aan een (derde) medische deskundige.

Personeel is ‘intens gelukkig’

De nieuwe HR-aanpak wierp zijn vruchten af, want FruitMasters heeft volgens de laatste gehouden audit ‘intens gelukkige mensen’, aldus Ten Kaate in de tweede aflevering van de podcastserie Mens&werk: “Hoe mooi is dat? Uit iedere audit valt wel iets te halen om je organisatie sterker te maken. Gelukkig personeel levert veel op. Je merkt het aan het ziekteverzuim en zaken worden veel sneller opgelost dan normaal.”

Taskforce corona

Aan het begin van de coronacrisis richtte FruitMasters een taskforce op die de landelijke maatregelen moest doorvertalen naar de werkvloer. Zo is de organisatie opgedeeld in compartimenten, is er een hygiëneprotocol, moeten medewerkers afstand houden en kunnen personeelsleden thuiswerken. 

In coronatijd nam de vraag naar fruit bovendien flink toe. De hogere volumes plus de investeringen in een extra perenlijn noopten Ten Kaate en haar collega’s om extra medewerkers aan te nemen.

In de WT Podcast legt Ten Kaate uit waar ze op let bij het scouten van nieuw personeel, waarom humor zo belangrijk is op de werkvloer en ze gaat ook uitgebreid in op de interne audit  die er binnen FruitMasters is uitgevoerd. 

Beluister hier de aflevering

Abonneer je op de podcast

Je kunt je gratis abonneren op de WT Podcast. De podcastserie Mens&werk, een initiatief in samenwerking met ondernemersvereniging evofenedex, is te beluisteren via Soundcloud en Spotify. Voor vragen of feedback: stuur een mail naar warehousetotaal@eisma.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven