Corona

Zolang er geen vaccin is, zullen social distancing maatregelen een belangrijke rol spelen in het beheersen van de coronacrisis. Voor productiebedrijven, retailers en logistiek dienstverleners is het een grote uitdaging om altijd een minimale afstand van 1,5 meter tussen hun operatoren te behouden. VIL, innovatieplatform voor de logistieke sector in Vlaanderen, stelt daarom 300 testkits met social distancing alarms ter beschikking aan bedrijven met logistieke operaties.

In de supply chain werken veel mensen in nauw contact met elkaar. Vrachtwagens laden en lossen, orderpicken, sorteren, value added logistic; voldoende afstand bewaren tijdens het uitvoeren van deze taken is geen evidentie. Veel werkgevers weten niet hoe ze voldoende garanties kunnen bieden en de angst om besmet te worden blijft aanwezig bij de
werknemers. Dit blijkt uit de continue monitoring van de logistieke noden door de Logistics Resilience Task Force, die VIL coördineert.

Geluid- of trilsignaal

In overleg met de Logistics Resilience Taskforce werd een shortlist opgesteld van Belgische/Vlaamse technologiespelers die een leverbare wearable ontwikkeld hebben die de afstandsregel bewaakt. De technologie (UWB vs. BLE) en maturiteit variëren, maar alle wearables geven een geluids- en/of trilsignaal bij overtreding. De toestellen die geselecteerd werden voor deze (infrastructuuronafhankelijke) testen zijn ontwikkeld door Flanders Make, Lopos, Rombit en WMW/Option.

300 gratis testkits

VIL gaat deze wearables in de praktijk laten testen en stelt 300 gratis testkits ter beschikking aan bedrijven met logistieke operaties. Liesbeth Geysels, Algemeen Directeur (VIL): “Alle Vlaamse bedrijven met logistieke operaties kunnen deze testkit online bestellen, op basis van het principe ‘first come, first served’ en mits ondertekening van een commitment dat de testresultaten teruggekoppeld zullen worden aan VIL. Iedere testkit zal voorzien zijn van 2 wearables per leverancier en toebehoren (handleiding, lanyard of polsband, USB-kabel voor opladen), de VIL-testscenario’s en een checklist.”

Veilige en versnelde heropstart

Vlaams minister voor Economie en Innovatie Hilde Crevits: “Deze testkits zijn een uitstekend initiatief om bedrijven veilig te laten heropstarten in deze crisis. De logistieke keten mag niet stilvallen. Bovendien zijn de ervaringen op het terrein belangrijk voor de leveranciers om hun product rijper te maken en beter voorbereid te zijn indien een tweede golf Covid-19 of andere pandemie onze regio zou treffen. Indien de testen positief zijn, kan worden nagedacht over het mogelijk maken van een groepsaankoop om de prijs te drukken en ook de kleine en middelgrote bedrijven hiervan te laten genieten.”

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven