Distributiecentra: nieuwe brandhaarden voor corona? • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Distributiecentra: nieuwe brandhaarden voor corona?


De FNV maakt zich ernstige zorgen over de veiligheid en gezondheid van medewerkers in distributiecentra. De vakbond wil daarom in gesprek met het kabinet om te praten over de corona-steunmaatregelen en de veiligheid op de werkvloer. 

“Het kabinet gaat voorbij aan de onveilige werksituatie van honderdduizenden werknemers in Nederland, die niet thuis kunnen werken en op hun werkplek kans lopen om een coronabesmetting op te lopen”, zegt vicevoorzitter Kitty Jong. 

“Thuiswerk krijgt veel aandacht, maar ongeveer de helft van de werkenden moet echt op het werk zijn. In april hoorden we al veel klachten over onveilige situaties.”

Jong doelt onder meer op de vele warehouses en magazijnen in Nederland. 

“We shoppen allemaal online. Maar bij die centra is het heel druk en er zijn veel arbeidsmigranten. Dat zijn potentiële haarden”, voegt ze eraan toe in een interview op NPO Radio 1

Sinds april is er wat betreft die veiligheid weinig veranderd, aldus Jong. “We moeten er alles aan doen om de oplopende coronadruk om te buigen. Het ziekteverzuim stijgt in de zorg, óók omdat zorgmedewerkers een tweede golf niet aankunnen.”

Meldpunt

De FNV roept werkenden op zich hier te melden bij onveilige werksituaties. Jong: “Wij willen ook in de tweede golf inzichtelijk maken wat er speelt aan onveilige situaties en zullen daar melding van maken bij het kabinet en nadere maatregelen eisen.”

Coronasteun niet afbouwen

Nu er sprake is van een tweede golf en de coronamaatregelen worden aangescherpt, neemt de onzekerheid voor werknemers toe. Bedrijven zullen met de strengere maatregelen weer heel snel afscheid nemen van de werknemers met onzekere contracten en sneller overgaan tot ontslag en reorganisaties, aldus FNV. Daarom vindt de de vakbond dat de coronasteun nu niet afgebouwd moet worden.

Luister ook de WT PODCAST: hoe maak je een dc coronaproof?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven