Voor volgend jaar wordt al wel groei van 2,4 procent verwacht, aldus de bank in een nieuwe sectorprognose.
Naar verwachting krimpen de volumes in de sector transport en logistiek dit jaar met 5,5 procent. Door de afgenomen vraag staan in de meeste branches ook de tarieven sterk onder druk, waardoor de afname van de omzet nog hoger uitvalt.
Internationaal transport staat onder druk
De meeste landen in Europa worden harder geraakt door de coronacrisis dan Nederland. Ook neemt de wereldhandel sterk af, waardoor vooral het internationale transport onder druk staat, zoals in de zee- en kustvaart, op het spoor en in de luchtvracht. Binnenvaart en wegvervoer hebben tot nu toe relatief weinig last gehad van de coronacrisis, maar krijgen later dit jaar te maken met een duidelijk afnemende bouwproductie als gevolg van de stikstofcrisis.
Koeriers knallen door
Alleen bij postbezorgers en koeriers groeien dit jaar de volumes, doordat consumenten vanwege het coronavirus de winkelstraat mijden.
Hoe zit het met de NOW?
In hoeverre de sector profiteert van steunmaatregelen is lastig te zeggen, aldus Albert Jan Swart van ABN AMRO. Het aantal bedrijven in de sector dat gedurende een aaneengesloten periode van drie maanden tussen 1 maart tot en met 31 juli minimaal 20 procent minder omzet heeft geboekt, is waarschijnlijk beperkt.
Dit is een voorwaarde voor uitbetaling onder de NOW-regeling. Indien de
omzetdaling na de aanvraag toch lager blijkt uit te komen, moet het bedrijf de NOW-steun terugbetalen.
Voor veel bedrijven in zwaar getroffen branches, zoals spoor, zeevaart en wegvervoer, zal de omzetdaling vermoedelijk wat lager uitvallen.
Kleine bedrijven de pineut
Uit gesprekken van ABN AMRO met zakelijke klanten blijkt dat vooral kleine bedrijven het zwaar hebben gehad. Zij fungeren vaak als flexibele schil van een grotere branchegenoot die hen opdrachten verstrekt.
Grote en middelgrote bedrijven die de vraag vanaf maart sterk zagen afnemen, hebben soms een deel van de schade op kleinere bedrijven in de flexibele schil kunnen afwentelen.
Ook voor bedrijven met opdrachtgevers in zwaar getroffen sectoren, zoals de auto- en staalindustrie, kan de NOW-regeling steun bieden. Er zijn wel signalen dat bepaalde kleine bedrijven niet altijd in aanmerking komen voor de NOW-steun, en dat is volgens branchevereniging TLN onterecht.
Omzetdaling wordt overschat…
Het lijkt erop dat veel bedrijven in de sector de omzetdaling hebben overschat of vooral uit voorzorg NOW-steun hebben aangevraagd. Op basis van de NOW-aanvragen raamde ABN AMRO de schade voor de transportsector eerder op zo’n 4 miljard euro in het tweede kwartaal. Dat is naar schatting ongeveer 20 procent van de reguliere omzet van de sector.
… Overschot moet terugbetaald
Waarschijnlijk hebben veel bedrijven in het begin van de coronacrisis wel een aanvraag ingediend en een voorschot ontvangen. Indien de gerealiseerde omzet toch hoger blijkt te zijn dan waarvoor de aanvraag is ingediend of sprake is van een daling van minder dan 20 procent moet er worden terugbetaald aan het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). In de tussentijd moet het bedrag als kortlopende schuld worden verantwoord. Net als bij een belastingschuld is het UWV een preferente schuldeiser. Dat wil zeggen dat bij een faillissement andere schuldeisers achter de fiscus en het UWV in de rij staan, schuldeisers met pand- of hypotheekrecht uitgezonderd.
Opslagbedrijven
Opslagbedrijven hebben de afgelopen maanden goede zaken gedaan. Doordat veel winkels de deuren sloten bijvoorbeeld kledingzaken, bleef veel voorraad in opslag- en distributiecentra liggen. Het gevolg was een toenemende vraag naar opslagruimte. Veel opslagbedrijven hebben daardoor een hogere bezettingsgraad een hogere omzet gerealiseerd. Deze toename is waarschijnlijk tijdelijk, want winkels en groothandels zullen inkoop en voorraadbeheer aanpassen op de situatie. Ook de sterk toegenomen onlineverkopen hebben de laatste maanden vermoedelijk geleid tot meer vraag naar opslagruimte. Ahold Delhaize meldde dat de omzet van zijn webwinkeldochter Bol.com in het tweede kwartaal steeg met ruim 65 procent. Later dit jaar kan de groei van onlineverkopen afvlakken als gevolg van de stijgende werkloosheid.
Minder vraag naar opslagruimte
In de industrie is tijdens de coronacrisis wel gebleken dat een gebrek aan voorraad kan leiden tot het stilvallen van hele fabrieken. Leidt dat ertoe dat industriële bedrijven meer voorraad aanhouden? Vooralsnog lijkt het daar niet op. Het grootste probleem waar de industrie nu mee kampt, is een sterk afgenomen vraag naar industriële producten. Uit de
inkoopmanagersindices van de laatste maanden blijkt dat inkoopmanagers pogen om de voorraden laag te houden, vermoedelijk in een poging de kaspositie op peil te houden. Dit kan leiden tot minder vraag naar opslagruimte.
In de regio Rotterdam deden opslagterminals voor olie de laatste maanden goede zaken, dankzij de sterk gedaalde olieprijs. Nu de olieprijs weer wat hoger ligt, zal de bezettingsgraad vermoedelijk wat teruglopen.