Ga naar hoofdinhoud

Zo houden we corona uit het magazijn!


Jan Hommes, directeur van brancheorganisatie BMWT, schrijft elke drie weken op Warehouse Totaal over wat hem bezighoudt. In deze blog: hoe krijgen we het coronavirus eronder, ook in de logistiek?


Jan Hommes: “De meeste bedrijven slagen erin hun dienstverlening prima door te laten lopen met de nodige aanpassingen.”

Na een half jaar leven en werken met corona kunnen we constateren dat de meeste bedrijven zich uitstekend hebben aangepast. Ook de maatregelen die de logistieke sector heeft getroffen, zijn effectief. Maar we zijn er nog niet. Nu komt het erop aan dat we corona buiten het magazijn houden. Dat is ieders verantwoordelijkheid én belang. De BMWT-bedrijven zijn daar ook nog steeds alert op.

Moeten we voor het ergste vrezen in de herfst?

Of we na een half jaar al gewend zijn aan corona, is lastig vast te stellen. Zijn we doordrongen van de noodzaak om alert te blijven? Zijn we als individuen en als samenleving nog bereid de maatregelen na te leven? Dat zal de komende maanden blijken. Moeten we het ergste vrezen voor de naderende herfst en winter?

Over het algemeen durf ik wel te stellen dat het bedrijfsleven een goede manier heeft gevonden om de anderhalvemetersamenleving te integreren in hun processen. Dat heeft uiteraard zo zijn praktische consequenties, maar de meeste bedrijven slagen erin hun dienstverlening prima door te laten lopen met de nodige aanpassingen. Dat staat los van het effect van corona op bepaalde bedrijven en sectoren; van omzetdaling of zelfs complete vraaguitval tot hindernissen bij het aangeleverd krijgen van grondstoffen of halffabrikaten.

Het moet toch te doen zijn

Met allerlei fysieke maatregelen, zoals lijnen op de vloer, aangepaste routes en plexiglas, zijn werkbare oplossingen gevonden. Het is nu zaak om alert te blijven en de richtlijnen na te blijven leven.

Op één advies na: zoveel mogelijk thuis werken. Dat is nu eenmaal geen optie voor een magazijnmedewerker en een onderhoudsmonteur. Maar verder moet het toch te doen zijn: afstand houden, aandacht schenken aan de hygiëne en thuisblijven en testen als je coronasymptomen hebt. Zo’n grote opgave is het eigenlijk niet, al zie je maatschappelijk de twijfel en zelfs het verzet groeien.

Keuringen en onderhoud

We moeten corona eronder krijgen. En het virus dus buiten het magazijn houden. Bedrijven doen er daarom goed aan om er bij hun medewerkers op te blijven hameren en er ook op te controleren of ze de regels naleven. Dat verwachten ze, terecht, ook van bezoekers. Zoals leveranciers en servicebedrijven van intern transportmaterieel. De BMWT-bedrijven werken conform het protocol; ook zij hebben bijvoorbeeld hygiënemaatregelen getroffen en houden zieke medewerkers thuis.

In het begin hebben we maatregelen genomen door de keuringen en steekproeven op een laag pitje te zetten. Maar voor veilig werken zijn veilige en goed onderhouden machines onmisbaar; dus inmiddels vinden weer op gebruikelijke schaal keuringen en onderhoud plaats.

Werkbaar en veilig

We merken ook dat er weer meer vraag is naar trainingen en examens. Dat komt weer op gang. De business loopt immers door. Er stromen nieuwe medewerkers in, die met een bedieningstraining veilig aan de slag kunnen, en bedrijven willen door met hun programma’s om het personeel verder te ontwikkelen.

Natuurlijk gebeurt dat met de nodige voorzorgsmaatregelen. Bij trainingen betekent het bijvoorbeeld dat het theoriegedeelte zoveel mogelijk online gebeurt en het praktijkgedeelte met kleinere groepen, zodat de anderhalve meter afstand kan worden nageleefd.

Want het moet werkbaar en veilig gebeuren. Dat geldt niet alleen in het magazijn, maar net zo goed in het leslokaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven