Geen twee magazijnen zijn hetzelfde. Uiteraard maakt de omvang uit, maar ook de sector en de aard van de producten. Dat geldt zeker ook voor de veiligheid… Van de mensen, de producten, de hulpmiddelen en de processen. Maar ik durf te stellen dat in elk magazijn altijd nog winst valt te behalen op veiligheid. Zelfs bij de bedrijven die hun zaakjes het beste op orde hebben. Die zijn zich daarvan waarschijnlijk ook het meest bewust en dat vind ik juist zo bewonderenswaardig.
Als jurylid had ik onlangs het voorrecht én het genoegen om bij vijf van die koplopers uitvoerig achter de schermen te mogen kijken. Het waren de genomineerden voor de Prijs Veiligste Magazijn die op 6 februari 2020 tijdens de Dag van het Magazijn wordt uitgereikt.
Ik constateerde een aantal opvallende overeenkomsten. Het is goed om te zien dat men heel veel doet om de veiligheid op orde te krijgen en te houden…. En dat dat ook lukt als je er serieus werk van maakt.
Efficiënt en creatief omgaan met de beschikbare ruimte
Bedrijven moeten tegenwoordig heel efficiënt en creatief omgaan met de beschikbare magazijnruimte. De aantallen eenheden en handelingen zijn in de loop der tijd gegroeid en moeten meestal op hetzelfde aantal vierkante meters worden verwerkt. Meer bestaande artikelen en door assortimentsverbreding vaak ook meer soorten artikelen.
Des te knapper vind ik het als men het veiligheidsniveau op peil weet te houden. Daar zijn geen universele oplossingen voor. Het vraagt altijd maatwerk: wat is in mijn situatie het meest passende, welke maatregelen moeten wij nemen.
Wie trekt enthousiast de kar?
Een voorwaarde is commitment vanuit het management… Als de logistiek manager of bijvoorbeeld de Safety, Health & Environment-manager enthousiast de kar trekt. Iemand die het vuurtje brandend houdt, ook na de invoering van maatregelen en afspraken.
Een tweede sleutel tot succes is het personeel erbij betrekken. Dat vergroot de bewustwording en de bereidheid om ook echt gebruik te maken van voorzieningen en procedures. Medewerkers zullen dan sneller een veiliger werkgedag aanleren.
Leer van elkaar en meld (bijna-)incidenten

Eveneens interessant vind ik dat bedrijven of vestigingen van elkaar kunnen leren: wat gaat op veiligheidsgebied goed of juist niet, welke oplossingen heeft het ene gekozen, waarom koos het andere voor een alternatieve invulling? Zo zijn er grote ondernemingen die een systeem hebben voor (bijna-)incidenten; van de gebeurtenissen en lessen die daaruit te trekken zijn, kunnen collega’s elders leren.
Ik heb deze keer ook een paar mooie voorbeelden gezien waarbij het personeel van een magazijn in overleg met de leverancier van apparatuur technische veiligheidsmaatregelen heeft doorgevoerd.
Een bestuurder van een reachtruck blesseerde zijn enkel toen de truck nog een stukje doorreed nadat hij al was afgestapt. Nu zijn de reachtrucks in het bedrijf voorzien van gordels, en die zijn gekoppeld aan een blokkeersysteem. Als de bestuurder geen gordel omheeft, kan de machine niet rijden. Dus zodra hij hem afdoet, stopt de truck. Het is voor mij een bewijs dat veiligheid niet ingewikkeld hoeft te zijn en ook niet veel hoeft te kosten. De besparing – minder ongevallen en minder verzuim – is vele malen groter.
Kijk welke vijf bedrijven zijn genomineerd voor de Prijs Veiligste Magazijn.
Leuke blog.