Ga naar hoofdinhoud

Willen jouw medewerkers wel veilig werken?


Jan Hommes, directeur van brancheorganisatie BMWT, schrijft elke drie weken op Warehouse Totaal over wat hem bezighoudt. In deze blog: waarom ook werknemers hun verantwoordelijkheid moeten nemen als het gaat om veiligheid.

Jan Hommes: “Plan regelmatig toolboxmeetings in. Zo zorg je voor bewustwording en een gezonde veiligheidscultuur.”

Als er een bedrijfsongeval plaatsvindt, wordt al snel de werkgever erop aangekeken. Die zal dan vast zijn veiligheidsbeleid en/of de voorzieningen niet goed op orde hebben gehad. Maar werknemers hebben net zo goed een grote verantwoordelijkheid. Die moeten zich aan de veiligheidsvoorschriften en -afspraken houden. En je moet accepteren, nee, mag zelfs van hen verlangen dat ze een opdracht weigeren als de uitvoering daarvan onveilig is. Ze willen toch zeker wel veilig werken?

Wanneer is het voldoende?

Dan moet je als werkgever dus niet alleen de technische en organisatorische zaken op veiligheidsgebied op orde hebben, maar ook aandacht besteden aan de naleving daarvan en zorgen voor goede instructie van het personeel dat met heftrucks en andere arbeidsmiddelen werkt. Zelfs als je een deugdelijke en actuele Risico-Inventarisatie en-Evaluatie hebt, werkt met een veiligheidshandboek, is dat nog niet voldoende.

BMWT is de belangenbehartiger van leveranciers van bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmaterieel. BMWT levert toegevoegde waarde op het gebied van veilig, deskundig en duurzaam werken.

Op de eerste plaats spreekt het voor zich dat het materieel tiptop is: dat het goed en veilig functioneert. Periodiek onderhoud en jaarlijkse keuringen zijn daarvoor de basis. Maar zorg ook dat medewerkers deskundig zijn, dus een goede training en instructie krijgen voordat ze met een arbeidsmiddel aan het werk gaan. Dus iedereen die op een heftruck rijdt, heeft een goede training gehad (bij voorkeur met BMWT-Train certificaat als bewijs), heeft instructie op locatie gehad en wordt periodiek bijgeschoold. 

Niet opstappen

Verder is het belangrijk om bij werkinstructies (van nieuwe medewerkers, maar ook van flexwerkers) en bij de dagstarts aandacht te schenken aan veiligheid. Plan ook regelmatig toolboxmeetings in, met een korte presentatie over een specifiek veiligheidsonderwerp. Zo zorg je voor bewustwording en een gezonde veiligheidscultuur. 

In zo’n bedrijfscultuur beseffen mensen het belang van de veiligheidsregels, houden ze zich eraan én ondernemen ze actie als ze een risicovolle situatie constateren. Dus stappen ze niet op die heftruck als ze bij de materiaalcheck aan het begin van de shift zien dat er iets kapot is, maar stappen ze naar hun teamleider. En zijn ze niet bang om collega’s tegen te houden als die met een door hen zelf gefabriceerde jib goederen willen hijsen waarvoor de truck niet bedoeld is.

Max Verstappen

Stimuleer en beloon dat gedrag. Steun medewerkers die een veiligheidskwestie aankaarten, plaats een ideeënbus om hen mee te laten denken over het proces. Aan de andere kant betekent het ook dat je als leidinggevende moet optreden zodra je ziet dat iemand zich niet aan de afspraken houdt. Anders wordt het al snel business as usual: “Het kan nu wel even, anders kost het zoveel tijd.” En: “Ja, we hebben die regels wel, maar de baas zegt er toch niets van.” 

Dus als een medewerker zich Max Verstappen waant zodra hij op de heftruck stapt en keer op keer de geldende snelheidslimiet in het magazijn aan zijn laars lapt, spreek je hem daarop aan: wijs hem op zijn verantwoordelijkheid. Tegenover het bedrijf, maar vooral tegenover zijn collega’s. Blijft hij toch zijn rondetijden verbeteren? Dan zijn er twee opties: je geeft hem een andere functie of neemt afscheid. Zo eenvoudig is het. Voor veilig werken is namelijk iedereen verantwoordelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven