Maar het begint eigenlijk al eerder: kies het juiste materiaal voor de toepassing en de goederen. Dat geldt voor heftrucks (last, lepels, reikwijdte…) maar zeker ook voor stellingen. Voor dozen heb je in veel gevallen andere nodig dan voor pallets of bakken. Laat staan voor autobanden of houten planken. Een goed begin is nog altijd het halve werk.
Sla je heel veel zware spullen op, dan is het logisch dat de stellingen op die gewichtsbelasting berekend zijn. Worden er veel pallets met losse producten erop verwerkt, dan zul je doorvalbeveiliging willen, om te voorkomen dat de goederen naar beneden vallen bij het neerzetten en weghalen.
Zwaardere of grotere modellen
Over het algemeen gaat dat wel goed. Doorgaans laat men zich bij de inrichting adviseren (door de leverancier bijvoorbeeld). Je ziet het vaak ook meteen: doorbuigende stellingen als de producten te zwaar zijn. En als er telkens producten naar beneden komen zetten, kom je vast ook wel tot de conclusie dat maatregelen gewenst zijn om dat te voorkomen. Maar in de loop van de tijd kunnen er altijd extra producten of modellen bij komen, die net even andere gewichten of formaten hebben. Het blijft dus zaak daar alert op te zijn.

Beluister de podcast
Zo reduceert Smurfit Kappa succesvol de kans op vallende lading en andere ongelukken
Ze vallen niet op
Vooral omdat magazijnstellingen normaal gesproken niet zo opvallen. Bovendien is er buiten de jaarlijks verplichte keuring geen vanzelfsprekend checkmoment. Zoals bij een heftruck wél het geval is. Daar doet de berijder vóórdat hij aan zijn dienst begint de gebruikelijke Last Minute Risico Analyse: doet alles het zoals het zou moeten. Even de mast omhoog en omlaag, het stuur controleren, de remmen… Dan heb je het vrij snel in de gaten als er iets mis is.
Een kritisch rondje
Dat is bij stellingen lastiger. Je merkt het niet meteen als er iets aan de hand is. Daarom is ook die jaarlijkse keuring zo belangrijk. Maar het is verstandig om zelf regelmatig een kritisch rondje te maken. Past de configuratie nog bij de werkzaamheden en opgeslagen goederen, staan de stellingen nog zo fier en stabiel als ze zouden moeten? Als dat niet zo is, zul je maatregelen willen en moeten nemen.
Tijdens zo’n veiligheidsrondje zie je wellicht ook beschadigingen, bijvoorbeeld door aanrijdingen. Butsen en deuken vragen om nadere inspectie. Ze zouden je ook aan het denken moeten zetten: hoe veilig wordt er gereden, hoe zorgvuldig gaan mijn medewerkers met het materiaal en de goederen om? Met een goede en consequente registratie van (bijna-)aanrijdingen kun je, in een vroeg stadium, erger voorkomen.