Ga naar hoofdinhoud

Wees scherp op veilig werken: juist in de vakantie!


Jan Hommes, directeur van brancheorganisatie BMWT, schrijft elke drie weken op Warehouse Totaal over wat hem bezighoudt. In deze blog: Hommes drukt bedrijven op het hart om hun (tijdelijke) werknemers goed te instrueren op het gebied van (werk)veiligheid. Ook tijdens de zomerperiode.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is zonder-vermeer.png
Jan Hommes.

De vakantietijd is nu echt aangebroken. Voor veel mensen de uitgelezen mogelijkheid om eropuit te trekken en even gas terug te nemen. Het is goed om van tijd tot tijd de accu weer op te laden. Het betekent ook dat bedrijven weer alles uit de kast moeten halen om de personeelsbezetting op peil te houden. Op een enkele sector of keten na draait alles immers gewoon door. 

Sterker nog: in sommige delen van de logistiek is de zomer juist een periode met pieken. Denk maar aan de retaillogistiek: als er een hittegolf aankomt, moeten grote hoeveelheden bier, barbecues en biefstukjes zo snel mogelijk naar de winkels. Die schappen moeten vol…

Kijk kritisch naar vaardigheden

De goede HR-managers zijn al maanden geleden begonnen met de voorbereiding op de zomerperiode. En dan niet alleen voor het vinden en contracteren van voldoende vakantiekrachten. Bij die voorbereiding hoort ook dat de procedure geregeld is dat die vakantiewerkers op de hoogte zijn van de relevante werk- en veiligheidsinstructies. Aangezien het vaak om jongeren gaat, zonder of met maar weinig werkervaring in de logistiek, is aandacht daarvoor extra belangrijk. Als de zoon of dochter van een collega een paar weken komt helpen, is dat leuk en vast gezellig, maar wees ook kritisch: bedenk welke competenties en vaardigheden toch echt nodig zijn.

BMWT is de belangenbehartiger van leveranciers van bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmaterieel. BMWT levert toegevoegde waarde op het gebied van veilig, deskundig en duurzaam werken.

Een groter percentage invalkrachten beïnvloedt het werkproces in het magazijn; er is minder routine en ook de vaste medewerkers ondervinden dat. Ook zij moeten dus extra alert zijn. En niet toegeven aan de verleiding om iemand ‘even een opdrachtje’ te laten doen waar hij of zij eigenlijk niet voor toegerust is. Ongevalsanalyses tonen aan dat het vaak in dat soort situaties misgaat: een afwijkende situatie, er moet net even iets anders dan anders gebeuren… En dan gaat het fout.

Heftrucks in het spel? Extra opletten!

Er zijn natuurlijk allerlei taken en functies in het magazijn die vakantiewerkers heel goed kunnen doen. (Handmatig) orderpicken kan over het algemeen heel goed en veilig, ook door jongeren. Maar ook dan is het zaak die tijdelijke collega goed in te werken. En daarbij horen de veiligheidsinstructie en -bewustwording.

Maar zodra er heftrucks en andere machines aan te pas komen, is het extra opletten geblazen. Natuurlijk, dat beseft iedereen… Maar handelt men er ook naar? Nog afgezien van de vereiste certificaten (zoals voor het besturen van heftrucks) vraagt veilig werken met machines om een gedegen instructie en naleving van de voorschriften. 

Voor jongeren tot achttien jaar gelden ook nog de wettelijke beperkingen: zo mogen ze gevaarlijke machines sowieso niet zelfstandig bedienen en moet er op z’n minst toezicht zijn van een volwassen en ervaren iemand.

Geef een werk- en veiligheidsinstructie

Denk dus na waar je vakantiewerkers inzet en geef ze een goede werk- en veiligheidsinstructie. Er zijn heel veel werkgevers die vakantiekrachten gewoon als uitzendkrachten beschouwen en hen dezelfde inwerkprocedure laten ondergaan, ook al werken ze dan misschien korter in het bedrijf. Omdat ze die procedure geen overbodige luxe vinden. En terecht!

Ik wens iedereen een fijne en veilige vakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven