Veiligheid op het laadperron blijft een uitdaging in de logistiek • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Veiligheid op het laadperron blijft een uitdaging in de logistiek


Slimmere systemen, automatisering en uiterst moderne technologie zoals Industriële Internet of Things (IoT) of Articial Intelligence (AI) bieden ons steeds meer mogelijkheden om het werk op en rond het laadperron veiliger te maken.

Een van de grootste trends vandaag de dag is de opkomst van het Internet of Things (IoT) en de ontwikkeling van ‘slimme apparatuur’. Met behulp van ingebouwde sensoren en het inzetten en interpreteren van gegevens van industriële apparatuur- verbonden met het Internet – kunnen bedrijven echte veranderingen doorvoeren. De vergaarde inzichten  worden gebruikt voor allerlei soorten beslissingen, vooral om operationele efficiency te verbeteren, afval te beperken of om veiliger te werken.  In het magazijn helpen slimme systemen de zichtbaarheid te verbeteren van mensen, voertuigen en goederen.

Automatisering

Een andere belangrijke trend is de toenemende adoptie van automatisering. Drie factoren versnellen dit proces: een toename in online bestellingen, een tekort aan arbeidskrachten en innovaties die automatisering betaalbaarder maken.

Automatisering (van bijvoorbeeld veiligheids- en geleidingssystemen) zal ingezet worden om gevaren te detecteren en ongevallen te voorkomen. Augmented reality-technologie gaat magazijnmanagers een volledig visueel beeld geven van hun bedrijfsvoering.

Artificial intelligence

De verdere integratie van menselijke en artificial intelligence (AI), van mens en machine, gaat door tot het punt waarop AI (drones, AMR’s) alle repetitieve en simpele taken overneemt die momenteel door medewerkers worden gedaan. Hierdoor kunnen medewerkers ingezet worden voor taken met meerwaarde of gecompliceerde taken. Of om de risicovolle taken door machines te laten uitvoeren.

Detectiesystemen reguleren automatisch het verkeer

Ongevallen

Maar ondanks al deze vernieuwingen komen ongevallen nog steeds dagelijks voor. De omvang hiervan mag niet onderschat worden. Uit een groot onderzoek door de Europese Unie (EU) naar ongevallen in de werkomgeving in 2018 bleek dat 3332 medewerkers betrokken waren bij ongevallen die hun het leven kostte. Een toename (met 60 doden) ten opzichte van 2017. In hetzelfde jaar waren er 3,1 miljoen niet-dodelijke ongevallen die resulteerden in minstens vier kalenderdagen verzuim, 8137 meer dan in 2017.

Alarmerend

Hoewel het grootste aantal ongevallen geregistreerd werd in de bouwsector (20,5%), neemt de transport- en opslagsector nog steeds een alarmerende tweede plaats in (16,7%). In werkelijkheid ligt het aantal dodelijke ongevallen in het laadgebied waarschijnlijk hoger als ongevallen in de productiesector (15,2%) worden meegeteld.

Dodelijke ongevallen

Nationale statistieken wijzen ook op de omvang van dit probleem. In een vierjarige periode van 2015 tot en met 2018 registreerde Frankrijk het hoogste aantal dodelijke ongevallen op de werkplek (2390), gevolgd door Italië (2031) en Duitsland (1754). Spanje en het VK lagen niet ver achter met respectievelijk 1280 en 1041 doden. Zelfs met inachtneming van de verschillen in het aantal medewerkers per land, is iedereen het erover eens dat zelfs één dodelijk ongeval er één te veel is.

Kosten

Wim Zwikker, Rite Hite

De kosten die toegerekend worden aan ongevallen zijn ook ontnuchterend. Niet alleen zijn er de kosten van eventuele schuldvorderingen en de kosten van het werven en opleiden van vervangend personeel, maar ook zijn ongrijpbare, indirecte kosten, zoals reputatieverlies en schade aan het merk.

Een onderzoek in het VK door de Health and Safety Executive (HSE) schatte de totale kosten van één ongeval op € 45.000 voor een bedrijf. Met een winstmarge van 10% is € 450.000 extra in verkoop nodig om het verlies te compenseren.

Whitepaper

Wat alle logistieke managers gemeen hebben, is de behoefte aan meer efficiency op en rondom het laadperron met de nadruk op veiligheid. Winst en productiviteit mogen namelijk nooit voorrang krijgen boven veiligheid.

Dit artikel is een afgeleide uit een recente handleiding die we schreven over de stand van zaken over veilig laden en lossen. Deze whitepaper over veiligheid op het laadperron is hier te downloaden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven