Ga naar hoofdinhoud

Veiligheid? Onderschat het belang van communicatie niet!



Jan Hommes, directeur van brancheorganisatie BMWT, schrijft elke drie weken op Warehouse Totaal over wat hem bezighoudt. In deze blog: waarom het belang van communicatie in een magazijnomgeving niet mag worden onderschat.


Veilig werken begint met nadenken. Nuchter kijken: waar zitten de risico’s in mijn magazijn? En wat kan ik doen om ze te voorkomen? Denk daarbij ook eens aan de communicatie: tussen het management en de medewerkers en tussen de mensen op de werkvloer onderling. Dat wordt gemakkelijk over het hoofd gezien. Maar niet of onduidelijk communiceren kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Jan Hommes.

Tijdens de beurs Logistica (5 tot en met 7 november in Jaarbeurs Utrecht) organiseren we als BMWT het Veiligheidstheater. Zelf zal ik daar ook een presentatie houden. Die gaat over de vier pijlers van een veilige en efficiënte logistieke omgeving:

  1. De machine moet veilig zijn
  2. De persoon die de machine bedient, moet daarvoor goed opgeleid zijn
  3. De werkomgeving moet veilig zijn
  4. De bedrijfscultuur moet veilig gedrag bevorderen

Voorrang

Communicatie is een van de aandachtspunten die je zowel bij 3 als 4 tegenkomt. Dat goede communicatie in de dynamische (soms hectische) wereld van warehousing vereist is, snapt iedereen. Maar je kunt elkaar niet altijd verstaan en er is interactie tussen rijdende machines en mensen die lopen… Goede afspraken over procedures en routing zijn dan onmisbaar.

Creëer duidelijkheid. Werk bij voorkeur met een verkeersplan en zorg dat iedereen daarvan op de hoogte is. Maak bijvoorbeeld heldere afspraken over wie voorrang heeft. Daar is geen standaardregel voor aan te geven. Dat verschilt per magazijn en hangt sterk af van de operatie.

Internationaal gezelschap

Wat de communicatie in veel bedrijven bemoeilijkt, is de meertaligheid van het personeel. In menig magazijn is dat een internationaal gezelschap. Heeft u afspraken gemaakt over de voertaal op de werkvloer?

Houd u ook bij trainingen rekening met die meertaligheid? Komt de boodschap wel bij iedereen over als die alleen in het Nederlands of Engels wordt gegeven? En als je de lesstof ook in andere talen aanbiedt, weet je hoe het zit met de leesvaardigheid van de medewerkers? Gemiddeld heeft één op de zes volwassenen in Nederland moeite met lezen en schrijven. Hoeveel zijn het er in uw magazijn?

Pictogrammen

Maar ook goede visuele communicatie is zeer belangrijk. Dat kan met goede, op de vloer aangegeven rij- en looppaden. Maak de inrichting zó dat mensen alleen maar de veilige weg kunnen bewandelen. Het gebruik van pictogrammen werkt eveneens verhelderend. Beeldtaal verstaat iedereen.

Naast de visuele hulpmiddelen in de werkomgeving kun je als bedrijf de communicatie over veiligheid ook onderdeel van de cultuur maken. Sta bijvoorbeeld bij iedere teamstart consequent even stil bij de veiligheidsinstructies. Dat is een kleine moeite, maar helpt enorm om ellende in je magazijn te voorkomen. Neem het op in de dagelijkse gang van zaken. Je houdt veiligheidsbewustzijn levend door er regelmatig over te communiceren. Zo maak je veiligheid vanzelfsprekend. Voor iedereen.

Klik hier voor de inhoud van de seminars in het BMWT Veiligheidstheater op de Logistica.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven