Ga naar hoofdinhoud

Veilig werken? Dure investeringen of verbouwingen zijn onnodig


Jan Hommes, directeur van brancheorganisatie BMWT, schrijft elke drie weken op Warehouse Totaal over wat hem bezighoudt. In deze blog: wat kunnen we verwachten van de Dag van het Veilige Magazijn?


Jan Hommes: met 3 praktische handvatten naar huis op Dag van het Veilige Magazijn.

Op 6 februari is de Dag van het Veilige Magazijn. Ik verheug me er nu al op. Met ‘De Dag’ vragen we samen met evofenedex en Tempo-Team aandacht voor veiligheid in het magazijn. Maar het is ook een uitgelezen kans om mensen uit de praktijk met elkaar in gesprek te brengen, ervaringen uit te wisselen en, bijvoorbeeld in de workshops, praktische tips en adviezen te geven.

Het aantrekkelijke en afwisselende programma is opgezet om deelnemers te inspireren. Iedereen gaat aan het eind van de dag met minimaal twee of drie praktische handvatten naar huis waarmee ze bij wijze van spreken de volgende dag al aan de slag kunnen. Zonder ingewikkelde ingrepen of hoge kosten. Met veiligheid kun je gewoon beginnen; zonder dure investeringen of verbouwingen.

Helemaal uitverkocht

Ja, ik besef dat het net lijkt alsof ik reclame maak voor de Dag van het Veilige Magazijn om op de valreep nog wat tickets te verkopen… Maar dat is helemaal niet nodig: we zijn uitverkocht; er kan niemand meer bij. Dat zegt iets over dit evenement.

Het zegt zo mogelijk nog meer over het belang dat de logistieke sector inmiddels hecht aan veiligheid. U begrijpt dat dat ons als BMWT en onze medeorganisatoren evofenedex en Tempo-Team deugd doet.

Het onderstreept dat het bij veilig werken vooral om bewustwording gaat. Niet alleen in het magazijn natuurlijk, maar dat geldt eigenlijk overal. Het betekent ook dat het een continu proces moet zijn.

Prijs Veiligste Magazijn 2019

Dat is nou precies wat we zien bij de bedrijven die deze keer genomineerd zijn voor de Prijs Veiligste Magazijn. De prijzen voor 2019 worden 6 februari aan het eind van de dag uitgereikt.

In beide categorieën tonen die koplopers in veiligheid dat ze voortdurend alert zijn op de risico’s in hun werkomgeving en daar bewust mee omgaan. Van hoog tot laag binnen de organisaties. Bij de kleine magazijnen (25 medewerkers of minder) zijn Smurfit Kappa Zedek in Deventer en Synerlogic in Duiven genomineerd.

Bij de grote magazijnen maken Valeo International Holding uit Helmond, Bosch Thermotechniek uit Deventer en Albert Heijn DC Overijssel in Zwolle kans op goud, zilver en brons.

Zonder iets te verklappen over de verdeling van die ereprijzen kan ik hier wel vermelden dat de keuze voor de jury niet eenvoudig was. Voor mij zijn het allemaal winnaars met een indrukwekkende staat van dienst.

Lars’ verhaal laat niemand koud

Indrukwekkend wordt ook de presentatie van Lars van Rode. Ik ben erg benieuwd naar zijn verhaal als ervaringsdeskundige. Lars was tijdens vakantiewerk in een magazijn slachtoffer van een ernstig bedrijfsongeval.

Hij vertelt er open en eerlijk over en weet de noodzaak van veilig werken heel tastbaar te maken. Zijn verhaal laat niemand koud; na afloop besef je dat iedereen er verantwoordelijk voor is dat alle collega’s aan het eind van de shift weer veilig en gezond naar huis kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven