Ga naar hoofdinhoud

Shift in pakketbezorging: coronapiek zorgt voor meer geduld bij Nederlanders


Nederlanders bestelden massaal online tijdens de lockdown en dat leidde tot grote drukte bij pakketbezorgers. Maar liefst 73,2 procent van de Nederlandse e-shoppers zegt vertraging te hebben ondervonden bij de verzending van online aankopen, toch heeft de meerderheid daar begrip voor. Dat blijkt uit onderzoek van techbedrijf Sendcloud onder 8000 e-shoppers, waaronder 1000 Nederlanders.

Nederlander heeft (beperkt) geduld

In tijden van crisis zijn Nederlanders bereid maximaal 5,4 dagen op hun levering te wachten – dat komt neer op 35 procent extra levertijd vergeleken met normaal. Hoewel Nederlanders het in crisistijd geen probleem vinden langer te wachten op een pakket, is de Nederlandse consument van alle onderzochte Europese landen wel het minst geduldig. Gemiddeld wachten Europeanen 6,4 dagen op hun bestelling, Fransen willen zelfs 7,4 dagen wachten.

Flexibiliteit essentieel

Opvallend is dat Nederlanders in crisistijd flexibele bezorging (36,8%) verkiezen boven goedkope verzendkosten (22,0%) of snelle levering (23,1%). Dat betekent dat consumenten zelf kunnen kiezen waar en wanneer hun pakketje geleverd wordt. Hoewel Nederlanders internationaal bekend staan als gierig, zijn het juist Fransen die goedkope verzending (37,3%) noemen als voornaamste reden om te kiezen voor een bezorgdienst. In Oostenrijk (35,8%) en Duitsland (32,0%) is een positieve bezorgervaring in het verleden juist de belangrijkste drijfveer om een bezorgdienst te selecteren.

“Het kan voor online retailers enorm lastig zijn in crisistijd of tijdens piekperiodes aan de verwachtingen van consumenten te voldoen. In Nederland blijkt dat consumenten best wat geduld kunnen opbrengen, zolang ze maar zelf inspraak hebben in waar en wanneer hun bestelling geleverd wordt,” aldus Rob van den Heuvel, CEO en Co-founder bij Sendcloud. “Dat betekent dat webwinkels consumenten al vroeg in het bestelproces inzicht moeten geven in de bezorgopties en consumenten hierin ook keuzevrijheid moeten bieden. Alleen op die manier kunnen zij consumenten ook in crisistijd optimaal bedienen en aan zich binden.”

Tekst: Sendcloud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven