Ga naar hoofdinhoud

Prinsjesdag: wie maakt een einde aan de onzekerheid?


Jan Hommes, directeur van brancheorganisatie BMWT, schrijft elke drie weken op Warehouse Totaal over wat hem bezighoudt. In deze blog blikt Jan terug op Prinsjesdag: hoe gaan de investeringen in de logistiek eruitzien? En hoe houden we het dc veilig en gezond?

Jan Hommes: “Ga door met de maatregelen uit het sectorprotocol!”

Het kon niet anders: Prinsjesdag werd inhoudelijk en qua sfeer volledig gedomineerd door corona. Als er buiten het virus zelf één woord is dat deze tijd typeert, is het onzekerheid. Over het verloop van de pandemie, de gevreesde tweede golf, nieuwe beperkingen en richtlijnen en over de gevolgen voor de economie en de werkgelegenheid.

Die onzekerheid verklaart ook waardoor mensen minder geld uitgeven en flink meer sparen: de PIN-bestedingen zijn voor het eerst sinds de invoering gedaald en de spaarquote is meer dan verdubbeld.

De ondernemers moeten het doen

Dat maakt duidelijk dat de consumentenbestedingen dus niet de aanjager gaan zijn van de economie. Daarom lijkt het een juiste keuze van het kabinet om zelf de investeringen te vervroegen en te verhogen – wat onder meer gunstig is voor de infrasector – en een fors investeringsprogramma in het leven te roepen om bedrijven te stimuleren dat ook te doen. De ondernemers moeten het – niet voor het eerst trouwens – gaan doen!

In de logistieke sector lijkt de bereidheid ook wel aanwezig om te investeren. Al geldt ook voor bedrijven dat de huidige onzekerheid voor voorzichtigheid zorgt. Heel begrijpelijk. Zelfs in de deelsectoren die het door corona juist veel drukker hebben gekregen, zoals de foodretail, de webshops, en de doe-het-zelf-branche, kijkt men de kat uit de boom: blijven de volumes op dit niveau? Rechtvaardigt dat (uitbreidings)investeringen?

Wat staat ons te wachten?

Wat we in elk geval met z’n allen moeten voorkomen, is dat het virus weer oplaait en de economie andermaal verlamt. De laconieke houding onder jongeren en de oplopende besmettingscijfers stellen me niet gerust. En dan druk ik me voorzichtig uit. Wat staat ons het komende halfjaar te wachten?

Positief vind ik dat het aantal besmettingen binnen bedrijven zeer beperkt blijft. Die hebben hun coronabeleid kennelijk goed voor elkaar en hanteren de voorschriften en maatregelen nog steeds goed.

Thuiswerken op de heftruck

Ook in de logistiek, en da’s best knap. Voor kantoren is de afstand van anderhalve meter vrij gemakkelijk te realiseren: medewerkers kunnen de computer gewoon thuis inpluggen en op afstand werken. Voor interne logistiek is dat geen optie: het heeft geen zin de heftruck mee naar huis te nemen… Als heftruckrijder of orderpicker moet je toch echt in het magazijn zelf aan de bak. Dat geldt net zo goed voor de monteurs die onderhoud en service aan machines verrichten.

Houd het veilig en gezond!

En het kan ook. Veilig en gezond! We hebben met z’n allen sectorprotocollen gemaakt. Die werken en ze worden goed nageleefd, zo hoor ik uit de praktijk. De cijfers bevestigen dat ook.

Veilig en gezond werken is een kwestie van aandacht en lange adem. Daar valt coronapreventie inmiddels ook onder. Ik zou bedrijven en medewerkers in onze sector dan ook willen oproepen: hou vol, en ga door met de maatregelen uit het sectorprotocol! Het is in ieders belang. Ook dat van jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven