Het loopt tegen het eind van het jaar en dus is het topdrukte in de meeste magazijnen en distributiecentra. Des te belangrijker is het om ervoor te zorgen dat het materieel tiptop in orde is. Dus is het noodzaak om op tijd het onderhoud van de trucks en andere machines in te plannen.
Het werkt net als bij de factor mens: als er geen medewerkers zijn, wordt het werk niet gedaan. Als je machines kapot zijn, krijg je het ook niet voor elkaar. Het is dus zaak als ondernemer voor beide goed te zorgen: voor je personeel en je bedrijfsmiddelen. Maar iedereen snapt (toch?) wel dat je er vroeg of laat de prijs voor betaalt als je slecht omgaat met je medewerkers en je machines…
Als het te laat is…
Materieel pas repareren als het te laat is, is niet verstandig. Het zal duidelijk zijn dat wij van BMWT altijd wijzen op het belang van tijdig periodiek onderhoud en keuringen. Daarmee minimaliseer je het risico op storingen en stilstand, met verstoringen van je productieproces als gevolg. Dat wil je nooit, en nu met de huidige seizoensdrukte al helemaal niet!
Een onderhoudsbeurt of keuring zorgt er ook voor dat de machines veilig blijven. Tot slot verleng je er ook nog eens aantoonbaar de levensduur van de trucks mee. Dat zorgt voor lagere total costs of ownership: uiteindelijk bespaar je gewoon geld.
Heb je als bedrijf de vloot in eigendom, dan ligt de verantwoordelijkheid voor goed en preventief onderhoud bij jou. Natuurlijk zal je leverancier je daarbij adviseren en erop attenderen als het weer tijd is voor een servicebeurt of keuring. Bij operational lease is het onderhoud inbegrepen en neemt de leverancier sowieso het initiatief. Ook hem is er alles aan gelegen om zijn klant in beweging te houden.
Werk je nog met de juiste trucks?

Een tip is om eens goed te kijken of de machines die in bedrijf zijn nog wel passen bij de werkzaamheden. In de loop der jaren kan de inrichting van het magazijn veranderd zijn, mogelijk zijn er nieuwe goederen (andere gewichten of formaten) bijgekomen of is het werk anders georganiseerd. De neiging is om dan met bestaande trucks door te blijven werken. Terwijl die daar niet echt op toegerust zijn. En dat kan ten koste gaan van de efficiency én de veiligheid.
Een signaal kan bijvoorbeeld zijn als de heftruckbestuurders klagen dat ze vaak op- en af moeten stappen… En dat ze het zo’n gedoe vinden om elke keer hun gordel om en af te doen. Kijk dan eens of een orderpicktruck niet veel beter op z’n plaats is.
Irritant of veilig?
Check ook eens of de voorzieningen voor veiligheid en ergonomie op de trucks nog in orde zijn. En of ze niet uitgeschakeld zijn, omdat men ze irritant vindt! Denk aan geluid- en lichtsignalen, blue spots, gordels, hekjes en antislipmatten. Dit soort opties wordt jammer genoeg lang niet altijd (goed) gebruikt.
Doodzonde. Het doet me denken aan de automobilist die alle moderne veiligheidsopties uitschakelt omdat ze zijn vrijheid beperken. Hij kan toch zeker zelf wel rijden. Ik ben een fan van de adaptive cruise control: die houdt de juiste snelheid en afstand aan. Het helpt mij veiliger en ontspannen rijden. Ik zou wel gek zijn als ik daar niet van profiteer.